Správy Samospráva

Nespokojní obyvatelia odovzdali petíciu proti výstavbe náhradných bytov v Petržalke

Hlavné mesto plánuje výstavbu náhradných nájomných bytov v mestskej časti Petržalka. Proti sú ale rozhorčení obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní obyvatelia odovzdali petíciu proti výstavbe náhradných bytov v Petržalke
4
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk

Nespokojní obyvatelia odovzdali dnes na bratislavskom magistráte petíciu s 4 200 podpismi, v ktorej vyjadrujú v zásadný nesúhlas s plánovanou výstavbou náhradných nájomných bytov v lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Po­loreckého v mestskej časti Petržalka. Zároveň žiadajú primátora Iva Nesrovnala o okamžité upustenie od tohto zámeru.

Čo by výstavba spôsobila

„Dnešným dňom sme dali jasne najavo, že je tu najmenej 4 200 obyvateľov Bratislavy, prevažne Petržalky, ktorí si neželajú, aby na spomínaných uliciach boli postavené náhradné nájomné byty,“ povedal poslanec Petržalky i hlavného mesta Milan Vetrák.

Nespokojní Bratislavčania, dotknutí plánovanou výstavbou, sú rozhorčení, že s nimi nikto doteraz takýto zámer nekonzultoval. Výstavba bytov v týchto lokalitách by podľa nich viedla ku zhoršeniu kvality ich života, a to pre nadmerné zahusťovanie výstavby či zničenie parkov, stromov a zelene, detských ihrísk i miest na oddych a šport.

Taktiež by podľa obyvateľov došlo k likvidácii terajších parkovacích miest či strate súkromia pre tesnú blízkosť nových bytových domov k tým doterajším.

Kde nakoniec vzniknú byty

Bratislavskí mestskí poslanci v novembri požiadali primátora, aby sa pre výstavbu náhradných nájomných bytov v Petržalke určili iné lokality. Hlavné mesto by si malo podľa poslancov vybrať z miest, ktoré odporučilo v októbri miestne zastupiteľstvo v Petržalke alebo ktoré sa ukážu ako vhodné po stretnutí primátora so zástupcami vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Výstavbu náhradných bytov v Petržalke dnes prerokujú zástupcovia mesta s dotknutými obyvateľmi podvečer v Saleziánskom mládežníckom stredisku na Mamateyovej ulici.

Bratislavská samospráva v aktuálnej dôvodovej správe k náhradným bytom informuje, že lokality Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Po­loreckého boli vytypované mestskou časťou Petržalka a už pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť okolo tri milióny eur ročne.

Ilustračný obrázok

Byty
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM