Správy

Bratislave hrozí, že pre náhradné nájomné bývanie príde o milióny eur

Hlavnému mestu hrozí, že na budúci rok príde zo svojho rozpočtu o milióny eur. Dôvodom je náhradné nájomné bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislave hrozí, že pre náhradné nájomné bývanie príde o milióny eur
Zdroj: TASR

Podľa zákona musí totiž samospráva zabezpečiť náhradné nájomné bývanie do konca tohto roka 580 žiadateľom.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes uviedol, že náhradné byty do konca roka odovzdať nestihnú. „Hlavnému mestu vznikne povinnosť dorovnať majiteľom reštituovaných domov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájmom, ktorý platia nájomcovia,“ skonštatoval primátor s tým, že tento rozdiel odhaduje ročne na asi štyri milióny eur.

Vznikne výpadok v rozpočte

Tieto peniaze by tak chýbali v mestskom rozpočte, čo je skoro polovica voľných disponibilných zdrojov mesta. „Keby sme toto museli ročne platiť, odzrkadlí sa to na kvalite mestských služieb voči všetkým Bratislavčanom, čo by bolo veľmi zlé,“ povedal Nesrovnal.

Prečítajte si aj: Pre Bratislavu je postaviť náhradné nájomné byty najlepším riešením, tvrdia mestskí poslanci

Táto hrozba je podľa jeho slov reálna, no zatiaľ nie je známy mechanizmus, akým sa bude stanovovať kompenzácia. Mesto tvrdí, že sa bude snažiť niekoľkomiliónový výpadok v rozpočte vykryť.

Povinnosť zabezpečiť náhradné nájomné bývanie vzniklo mestám zákonom v roku 2011. Hlavné mesto však tento zákon považuje za zlý. Podľa Nesrovnala je Bratislava jediná s takýmto vysokým počtom náhradných bytov. „Iné slovenské mestá mali rádovo nižší počet a iné ceny. Je iné postaviť, alebo kúpiť päť bytov v Žiline či Ružomberku a niečo iné v Bratislave,“ vysvetlil.

Kde plánuje mesto postaviť náhradné byty

Hlavné mesto má v súčasnosti vybraných šesť lokalít, kde chce náhradné byty postaviť. V bratislavskej Dúbravke chce Pri Kríži postaviť 68 a Na Vrátkach 116 bytov. V oboch prípadoch už ukončila v septembri verejné obstarávanie a projekt Pri Kríži už má aj stavebné povolenie. So začatím výstavby tu chce mesto začať čím skôr.

Samospráva chce ďalej postaviť 75 náhradných bytov na Mamateyovej a 112 na Haanovej v bratislavskej Petržalke. Na Borodáčovej v bratislavskom Ružinove počíta s piatimi bytmi a na Istrijskej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi chce postaviť 17 bytov. Na tieto projekty však ešte nezačala ani príprava verejného obstarávania. Magistrát nateraz plánuje výstavbu celkovo 393 náhradných nájomných bytov.

Čítajte aj: Poslanci opäť odmietli náhradné byty na Astronomickej a Čmelíkovej

Ilustračný obrázok

Byty
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM