Maros Palesch Rôzne

Neporiadok na Klokočovej nemá konca kraja

Zamestnanci miestneho podniku Verejnoprospešných služieb a dodávatelia prác v bratislavskej Petržalka sú dennodenne v teréne. Intenzívne čistenie Petržalky sa začalo už minulý týždeň a pokračuje aj v týchto dňoch.

„Veľmi nás zdržuje riešenie nelegálnych skládok pri Dunaji, ako je priestor Kočánkova a Klokočová. Chceli by sme ho vyčistiť do konca týždňa. Objavili sme tu haldy použitých okien, nerozbalených vianočných stromčekov, za­balených vianočných ozdôb, pneumatiky… V stredu sme ukončili časť prác na Klokočovej a včera ráno tam niekto naviezol ďalšiu fúru odpadu. Z nábrežia Dunaja, z Klokočovej, sme zatiaľ odviezli takmer 10 kontajnerov odpadu“, napočítal František Guth z VPSky, ktorý zistil, že odpad pravdepodobne pochádza od ľudí, ktorí vypratávali pivnice a garáže ale zrejme aj od podnikateľov, ktorí namiesto do spaľovne alebo na skládku vyviezli materiál do lesa pri Dunaji, ktorý je v správe hlavného mesta, mestskej časti a podnikateľského subjektu.

Zamestnanci petržalského VPS vo štvrtok vyčistili aj terasu Rovniankova a pokračujú aj v podterasových priestoroch. Na Rovniankovej naposledy veľké upratovanie vykonali v decembri a za necelé tri mesiace sa tam nazbieralo za plnú traktorovú vlečku odpadu.

"Od nás je vonku v teréne všetko, čo má ruky. Pochvalne sa vyjadrím aj o aktivačných pracovníkoch z úradu práce. Možno máme šťastie, ale nevidieť rozdiel v šikovnosti medzi nimi a kmeňovými pracovníkmi VPS-ky ", povedal F. Guth.

Petržalská samospráva minulý týždeň zvolala mimoriadne stretnutie s dodávateľmi prác, ktorí sa starajú o poriadok v mestskej časti. Na základe počasia posledných dní, ktoré spôsobilo rýchlejšie roztopenie snehu, dohodli sa na intenzívnom čistení neporiadku na verejných priestranstvách Petržalky a začali už uplynulý víkend.

V týchto dňoch nepracujú len zamestnanci petržalskej VPS-ky . Ďalší dodávatelia prác pre mestskú časť finišujú s výrubom stromov a zároveň dočisťujú kríky a trávniky. Aj pracovníci Povodia Dunaja začali s čistením Chorvátskeho ramena. Pracovníci miestneho podniku VPS sa k nim pripoja, len čo ukončia práce na Klokočovej a Kočánkovej, zatiaľ sú nápomocní zberným dvorom.

Keby neustále nebolo treba riešiť skládky a miesta po bezdomovcoch, mohli by pracovníci verejnoprospešných prác pozornosť sústrediť na zmysluplnejšiu prácu, a to na verejné detské ihriská, školské dvory a pod. Brzdí nás to aj v osádzaní košov a lavičiek, o ktoré sa zaujímajú obyvatelia Petržalky.

Nie všetky pozemky v Petržalke má v správe mestská časť. Miestna samospráva preto vyzýva aj ostatných správcov, aby si pozemky čo najskôr vyčistili a zabránili tak pri veternom počasí šíreniu odpadu do širokého okolia. Zodpovedným správaním k nehnuteľnosti sa zároveň vyhnú pokute, ktorá sa môže u právnických osôb vyšplhať až do výšky 6 638 €. Mestská časť výrazne upriamuje pozornosť aj na ostatných vlastníkov pozemkov a s pokutami neváha.

Zdroj: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM