Maros Palesch Krimi

Nepodceňujte škrabance a ťukance

Začiatkom februára tohto roku polícia informovala o povinnostiach účastníkov škodovej udalosti. V tejto súvislosti ešte niekoľko rád, ako postupovať v prípade, že sa do takejto situácie dostanete.

V prípade, že spôsobíte škodu na zaparkovanom vozidle a nesplníte si povinnosti ustanovené zákonom o cestnej premávke (§ 66 ods.2), nebude toto poškodenie považované za škodovú udalosť, ale za dopravnú nehodu. Opustenie miesta dopravnej nehody bez splnenia si všetkých povinností vyplývajúcich zo zákona je závažným porušením pravidiel cestnej premávky a teda aj zákona o cestnej premávke. Dôsledkom je sankcia vo výške 300,–€ až 1.300,–€ a uloženie zákazu činnosti viesť motorové vozidlo po dobu 1–5 rokov.

Ak za stieračom poškodeného vozidla zanecháte len svoj kontakt, nesplnili ste si ešte svoje povinnosti. Vec bude posudzovaná ako škodová udalosť, ak účastník bezodkladne zastaví vozidlo, preukáže svoju totožnosť inému účastníkovi škodovej udalosti, poskytne údaje o poistení vozidla a splní ostatné povinnosti uvedené v § 66 ods. 6 zákona o cestnej premávke. Ak sa škodová udalosť stane na parkovisku nákupného centra, využite informačné služby nákupného centra. Túto možnosť môžete využiť aj v kultúrno- spoločenských a športových zariadeniach. Ak nie je možné, aby vodič zabezpečil prítomnosť druhého účastníka, je nevyhnutné upovedomiť políciu a neodchádzať z miesta.

Zdroj: KR PZ Bratislava, Petra Hrášková Foto: Maros Palesch

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM