Tlačové správy

Nenechajte si ujsť v máji 3 romantické zážitky v najromantickejšom meste Slovenska

Vedeli ste o tom, že jedno z najkrajších slovenských miest má aj množstvo romantických zákutí? Pozrite sa s nami do zaľúbenej Banskej Štiavnice.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť v máji 3 romantické zážitky v najromantickejšom meste Slovenska
Zdroj: Banka Lásky

Na obrázku: Banská Štiavnica, mesto najdlhšej ľúbostnej básne sveta

1. Prechádzka po rozkvitnutej Dolnoružovej ulici s čarokrásnymi výhľadmi

„Niet romantickejšej uličky na svete ako je Dolnoružová v rozkvete.“ Hovoria tí, ktorí zažili prechádzku po tejto malebnej uličke na prelome mája a júna. Starobylé fasády domčekov, kamenná dlažba a rozkvitnuté ruže vytvárajú nezabudnuteľnú opojnú atmosféru.

Keď sa v podvečer rozsvietia lucerničky a svojim mihotavým svetielkom žmurkajú na zaľúbencov na lavičkách, akoby ste sa preniesli v čase o 200 rokov dozadu. Práve tadiaľto sa ako 19-roční tajne ruka v ruke prechádzali éterická Marína so študentským rebelom Andrejom Sládkovičom.

Od konca mája môžete aj v tejto uličke stretnúť najkrajšie verše, ktoré nám tu po ich láske navždy ostali. Aby sme nezabudli, že láska je ten najdôležitejší cit na svete. Ak na lavičke s veršom uvidíte sedieť zaľúbencov čítajúcich Marínu, spozornite!

Ak sa chcete dozvedieť viac, naskenujte na váš mobil QR kód a objavíte príbeh verša, ktorý je na lavičke.

Posaďte sa k Zaľúbencom na lavičku a vychutnajte si čarokrásne výhľady na Nový Zámok a staré mesto. Priamo pred sebou uvidíte vežu baníckej Klopačky, v ktorej je kultová čajovňa, kam môžete po prechádzke zájsť a vychutnať si čaje a nápoje z celého sveta.

Kúsok pod čajovňou budete vidieť kopulu Evanjelického kostola, v ktorom sa Marína vydávala za Juraja Gerzsa, čo jej navždy zlomilo srdce. Možno budete mať šťastie a na prelome mája a júna stretnete aj pani Emíliu Vášáryovú, ktorá svoje narodeniny zvykne oslavovať prechádzkou po rozkvitnutej Dolnoružovej ulici.

Zdroj: Banka Lásky

Na obrázku: Romantická Dolnoružová ulica v Banskej Štiavnici

2. Posedenie v historickej Botanickej záhrade

Po Dolnoružovej ulici môžete prejsť až k vchodu do historickej Botanickej záhrady. Prekrásne kovové brány otvárajú dvere do záhrady, ktorá bola založená v roku 1857.

Záhrada je zeleným srdcom nielen pre Štiavničanov, ale aj pre všetkých návštevníkov, ktorí v letných časoch hľadajú oázu zelene, pokoja a štebot vtákov. V každom ročnom období je záhrada príjemnou kulisou pre romantické lásky, prvé detské kroky a klebietky zrelých dám.

Pri prechádzke môžete objavovať a obdivovať viac ako 200 druhov domácich i cudzokrajných drevín. Medzi nimi čnejú stromy cédra libanonského či obrích sekvojí mamutích. Je viac než symbolické, že prvé stromy tu vysadil profesor Rudolf Feismantl práve v roku 1839, keď sa Marína a Sládkovič do seba vášnivo zaľúbili.

Ako pripomienku toho, že Marína so Sládkovičom do tejto záhrady radi chodievali, tu nájdete bustu Andreja Sládkoviča. Možno práve magickosť Botanickej záhrady inšpirovala Sládkoviča k vyznaniu, ktoré venoval Štiavnici a Maríne v roku 1846:

„Sú dve fajty ľudí.
Tí, ktorí v Štiavnici doposiaľ neboli,
a takí, ktorí sa do nej zaľúbili.
Tak, ako ja do Teba, Marína."

Andrej Sládkovič, Z listu Maríne, Máj 1845

Zdroj: Banka Lásky

Na obrázku: Botanická záhrada v Banskej Štiavnici

3. Návšteva zrekonštruovaného Domu Maríny s expozíciou o Najdlhšej ľúbostnej básni sveta

Ponorte sa pri svojich romantických štiavnických potulkách ešte hlbšie do ľúbosti a krásy. Priamo v srdci Banskej Štiavnice, v úplnom centre, nájdete 500-ročný historický dom, kde žila Sládkovičova Marína.

V tomto dome je dnes Banka Lásky, zážitkový dom venovaný Najdlhšej ľúbostnej básni sveta. Banka Lásky je celosvetový unikát nominovaný na prestížne ocenenie „Európske múzeum roka 2021“.

Vstúpte a nechajte sa vtiahnuť do nesmrteľného príbehu lásky slovenského Rómea a Júlie. Čaká vás hodinová prehliadka plná romantiky, smiechu, dojatia a zimomriavok. Vďaka špičkovým technológiám zažijete ako staré olejomaľby nečakane ožijú. V roli Maríny, Sládkoviča, Maríninej mamy a Juraja Gerzsa sa predstavia tí najlepší slovenskí herci. Táňa Pauhofová, Robo Roth, Emília Vášáryová a Ľuboš Kostelný vám v dychberúcom predstavení plnom túžob, hnevu, žiarlivosti, ale najmä spaľujúcej vášne, vyrozprávajú, ako to medzi Marínou a Sládkovičom skutočne bolo.

Zdroj: Banka Lásky

Na obrázku: Hovoriace obrazy ako z Harryho Potrera

V Sládkovičovej knižnici si zasa budete môcť pozrieť faksimile rukopisu básne Marína. Je to neopakovateľný zážitok, vidieť ho na vlastné oči a zblízka pozorovať najjemnejšie záchvevy pera básnika zmietaného vášňou a láskou, ktorú zvečnil v jednotlivých veršoch básne Marína.

Vďaka spojeniu kreativity a najnovších technológií si na vlastnej koži môžete vyskúšať, ako sila lásky, priateľstva alebo šťastia dokáže oživiť verše zo 175-ročného rukopisu básne.

Vo veľkolepom finále vstúpite do jediného Trezora Lásky na svete. Vybudovaný je v podzemí domu, v bývalej bani na zlato. Nachádza sa v ňom 100 000 bezpeč­nostných schránok, ktoré sú pokryté originálnym Sládkovičovým rukopisom básne Marína.

Keď prvýkrát vstúpite do Trezora a ocitnete sa tak priamo vo vnútri najdlhšej ľúbostnej básne sveta, pocítite príval nekonečnej lásky. Ľudia z celého sveta sem putujú, aby si do Trezora uložili vyznanie lásky. Veria, že vďaka magickej sile Najdlhšej ľúbostnej básne sveta im ich láska a šťastie vydržia večne.

Zdroj: Banka Lásky

Na obrázku: Jediný trezor lásky na svete

Zdroj: Banka Lásky

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Banka Lásky
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM