Anabela Mikušiaková Rôzne

Apríl je ideálny mesiac na založenie balkónovej záhradky, tvrdí Michala Hrnčiarová

Slnečnému počasiu sa nemusia tešiť len záhradkári, ale aj obyvatelia mesta, ktorí majú balkón. Čo všetko si na ňom môžete dopestovať?

Ilustračný obrázok k článku Apríl je ideálny mesiac na založenie balkónovej záhradky, tvrdí Michala Hrnčiarová
Foto: Michaela Hrnciarova

Jar nemusí byť obľúbeným ročným obdobím len pre skúsených záhradkárov. Každý obyvateľ mesta, ktorý má balkón, si môže z neho spraviť záhradu plnú jedlých rastlín. Podľa Michaly Hrnčiarovej, autorky knihy pre začínajúcich mestských pestovateľov, sa na balkóne v nádobách dá pestovať čokoľvek.

V pestovaní jedlých rastlín nezohráva veľkosť balkóna tú najdôležitejšiu úlohu. „Ak máte dosť veľký balkón, môžete na ňom pestovať aj ovocné stromčeky alebo vinič. Ak je balkón menší, odporúčam najmä zeleninu – paradajky, papriky, alebo rôzne šaláty,“ hovorí Hrnčiarová.

Nevynechajte ani ovocné kríčky, jahody alebo bylinky. Skôr ako na kvantitu sa zamerajte na kvalitu. Vyberte si rastliny, ktoré máte radi, používate ich pri varení a sú niečím výnimočné. Takými môžu byť napríklad exotiké bylinky alebo jedlé kvety.

„Rastliny potrebujú pre svoj rast slnečné lúče a dostatok priestoru, aby si vytvorili zdravý koreňový systém,“ objasňuje Hrnčiarová.

Balkónové pestovanie je o experimentovaní. Každý si to musí vyskúšať sám vo svojich podmienkach. Dôležité však je držať sa základných pravidiel pestovania.

Pre balkónové pestovanie je ideálny veľký, slnečný balkón. Ak však máte malý a skôr tienistý balkón, ešte vždy na ňom môžete záhradkárčiť. Stačí tomu prispôsobiť výber rastlín a zvoliť tie, ktoré nie sú príliš náročné. To je napríklad listová zelenina alebo bylinky.

Cenné tipy a rady môžete nájsť na stránke foresterblog.sk alebo v knihe Balkón ako záhradka. Ich autorkou je sama Hrnčiarová.

Ak si na balkónové pestovanie netrúfate pre nedostatok vedomostí, nevzdávajte sa. „Pestovanie jedlých rastlín nie je nič zložité. Je však fajn, ak si na začiatok niečo prečítate a vyhnete sa tak zbytočným chybám,“ odporúča dlhoročná pestovateľka jedlých rastlín.

Tí, ktorí sa rozhodli balkónové pestovanie jedlých rastlín vyskúšať, smelo do toho. Podľa Hrnčiarovej je apríl ideálny mesiac na založenie balkónovej záhradky.

Prečítajte si tiež: Obnova stromov na Palackého ulici prinesie aj nový pás zelene

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM