Tomáš Stupavský Rôzne

Nekonečný príbeh: oprava Štúrovej ulice. Miestni podnikatelia sú už zúfalí + FOTO

Obyvatelia, ktorí bývajú v okolí Štúrovej ulice, sa už vyše roka musia pozerať na rozkopanú jamu. Práve tá, stále „zdobí“ kedysi obľúbenú štvrť Bratislavy. Výstavba nosného dopravného systému, do ktorého je zakomponovaná oprava Štúrovej, vzala tomuto miestu doslova „život“ a podnikateľom peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný príbeh: oprava Štúrovej ulice. Miestni podnikatelia sú už zúfalí + FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Presne 27. januára 2014 došlo, kvôli realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, ktorý v sebe zahŕňa okrem iného rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie prvej etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky, k uzavretiu Štúrovej.

Následne z nej bola úplne odklonená verejná doprava a obe strany ulice boli oddelené plotom. Všetko bolo pripravené na prestavbu, no bol tu jeden problém, robotníci a stavebné stroje akosi zabudli doraziť. Niekoľko mesiacov sa na ulici vôbec nepracovalo.

Došlo k najhoršiemu

Preto sme sa v januári rozhodli vybrať na Štúrovú a spýtať sa miestnych podnikateľov, či veria tomu, že sa stavebné práce stihnú dokončiť načas a ako prestavba ovplyvnila ich podnikanie. Už vtedy sa majitelia sťažovali, že rekonštrukcia ulice im robí obrovské komplikácie. Zákazníkov ubúdalo a tržby klesali.

To malo za následok, že niektoré prevádzky museli dokonca zavrieť. Napríklad lekáreň Dr. Max. Podobný osud postihol aj legendárnu vývarovňu Karmina, ktorá po 40 rokoch zatvorila svoje brány. Iné podniky museli pozmeniť svoje otváracie hodiny, pretože bolo zbytočné mať otvorené „pre nikoho“.

Kto nám straty preplatí?

Po štyroch mesiacoch sme sa boli opäť pozrieť na Štúrovú ulicu a musíme smutne konštatovať, že veľmi veľa sa toho nezmenilo. Aj keď vás budú kompetentní za celý projekt presviedčať, že práce postupujú, jama vyzerá stále ako jama.

Síce je na stavenisku vidieť viacej robotníkov, ale či týchto pár „pracantov“ dopomôže k tomu, aby sa rekonštrukcia stihla do konca leta (pôvodný termín dokončenia prác bol marec 2015), to je veľmi diskutabilné.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Neveria tomu ani miestni podnikatelia. Niektorí sú už zúfalí, iní už na to nemajú nervy. „Toto je neskutočné čo sa tu deje. V iných mestách by nikto nedovolil, aby mal v centre už takmer rok a pol dieru. Prečo nám magistrát nekompenzuje straty, ktoré sme vďaka tomuto „divadlu“ utŕžili?“ Rozčuľovala sa spolumajiteľka obchodu Apropos Gabriela Bobková.

„Keby je ulica uzavretá iba rok, tak sa to ešte dá vydržať. Ale keď tu máte byť dva roky s rozkopanou jamou, to je neslýchané. Topíme sa v dlhoch, ktoré nám kto zaplatí? Prišli sme o množstvo zákazníkov, ktorí sa rozpŕchli preč. Niektorí ľudia napríklad ani nevedia, že sa dá tadiaľto aspoň po chodníkoch prechádzať,“ povzdychla si pani Bobková.

Ukončenie prác koncom leta, nežartujte!

Ľudia už strácajú ilúzie, žeby sa Štúrová ulica stihla dokončiť do konca roka, nie to ešte do konca leta. Reštaurácia A-klub musela takisto zmeniť rozvrh otváracích hodín. Teraz podnik prežíva iba vďaka „menučkám“ počas pracovného týždňa.

„My neveríme, žeby sa Štúrová stihla dokončiť dokonca leta. Vidíme ako robotníci pracujú a podľa nás je to nereálne,“ zhodli sa čašníčky reštaurácie A-klub.

Predstavitelia mesta avizujú, že projekt Nosného systému MHD do Petržalky napreduje vpred. Či už výstavba nového Starého mosta, práce na električkovej trati, ale aj rekonštrukcia Štúrovej ulice.

Nové chodníky

Ako uviedol magistrát na Štúrovej sa začne v najbližších dňoch pracovať už aj na kladení chodníkov na pravej strane ulice v smere k Dunaju.

„Chodníky budú dláždené tak, ako sa na ulicu v centre mesta patrí,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal. „Pôvodne mali byť chodníky len betónové,“ vysvetlil primátor. Najskôr sa majú spraviť chodníky na pravej strane v smere k univerzite, následne chodníky na ľavej strane. Všetky chodníky by mali byť hotové do konca júna 2015, ubezpečuje magistrát.

Prečítajte si tiež: Dokončenie Štúrovej ulice rovnako v nedohľadne. Aspoň že sa od februára na ňu robotníci vrátia

„Dostavba nového Starého mosta a úprava Štúrovej ulice a okolia je stále pre Bratislavu prioritou roku 2015,“ informovala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

No len spravené chodníky majiteľov prevádzok asi nezachránia.

Nechali sa oklamať

Počas našej obhliadky sme, ale narazili aj na podnik, ktorý sa nebál zariskovať a nasťahoval sa do priestorov po bývalej vývarovne Karmina. Po jeho návšteve sme, ale zistili, čo je za tým.

„Priznávam boli sme trochu oklamaní. Tvrdili nám, že Štúrová bude opravená už pred dvomi mesiacmi, no sami vidíte koľko je na tom pravdy. Teraz už len čakáme, kedy sa konečne stavebné práce skončia a veríme, že to bude potom omnoho lepšie,“ povedal nám jeden zo spolumajiteľov reštaurácie Pastva Marek Pastva.

Nielen spomínaní podnikatelia, ale asi aj všetci Bratislavčania čakajú na to, kedy sa Štúrová ulica konečne dokončí. No podľa toho, čo sme na vlastné oči videli, to bude ešte nejaký ten piatok trvať.

Stavebné práce na Štúrovej ulici
21
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM