Rôzne

Nehazardujte so zdravím: 10 tipov ako prežiť tropické horúčavy

Už pár dní je nám poriadne horúco. A zdá sa, že teploty neklesnú ani počas nasledujúcich dní. Podľa predpovedí sa môžu vyšplhať až na tropických 37 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku Nehazardujte so zdravím: 10 tipov ako prežiť tropické horúčavy
7
Galéria
Zdroj: TASR

1. Dôležitý pitný režim

Dospelý človek by mal v teple denne vypiť aspoň tri litre tekutín. V prípade fyzicky náročného povolania treba i viac. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach a nečakať na pocit smädu.

Nezabudnite na deti! Drobci s hmotnosťou asi desať kilogramov by mali prijať minimálne liter tekutín, tie v predškolskom veku jeden a pol litra a školáci dva až dva a pol litra denne.

2. Striedma strava

V horúčavách sa rozhodne neprejedajte. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou. Vyhýbajte sa mastným a presoleným jedlám. Zloženie pokrmov má byť vyvážené a pestré. Dbajte na dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy. Jedlá treba pripravovať skôr dusením a varením, nie smažením, vyprážaním či pečením.

3. Ľahké oblečenie

V horúčavách sa obliekajte sa do svetlých farieb, voľných strihov a do vzdušného prírodného materiálu. Nevhodné sú syntetické materiály, ktoré neumožňujú odparovanie potu a tmavé farby, ktoré kumulujú teplotu a znásobujú pocit tepla. Nezabúdajte ani na chránenie hlavy pred úpalom. Noste klobúky alebo šiltovky. Slnečné okuliare ochránia váš zrak pred prudkým slnkom.

4. Pobyt na slnku

Najsilnejšie je slnko od 11:00 hod. do 15:00 hod. Ak trávite letné dni pri vode, snažte sa zdržiavať v tieni. Pri pobyte na priamom slnku je dobré používať opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením. Vychádzky s deťmi sú vhodné do 11:00 hod. alebo po 16:00 hod.

5. Horúce dni v práci

V horúcich dňoch musí zamestnávateľ zabezpečiť na pracovisku dostatok pitnej vody. Ak dochádza k prekračovaniu prípustnej teploty, treba čas práce upraviť. Pracovný odev má byť jednovrstvový, z prírodných materiálov a podľa možností svetlej farby. V kanceláriách treba tieniť žalúziami či roletami, ak chýba klimatizácia, možno použiť ventilátory.

6. V domácnosti

Nezabudnite hneď ráno po prebudení vyvetrať celý byt. Potom zatemnite okná roletami a žalúziami, aby ste zabránili prenikaniu slnečných lúčov a prehrievaniu ovzdušia v byte.

7. Prechádzky mestom

Hlavné mesto v čase horúčav prichystalo viaceré opatrenia, ktoré by mali prechádzku jeho ulicami urobiť čo nejznesiteľnejšou. Pitný režim budú dopĺňať tradičné cisterny s pitnou vodou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti umiestnené na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici.

O osvieženie sa postarajú aj pitné fontánky, ktorých je v meste desať. Sú napr. na Hviezdoslavovom, Hlavnom námestí a Župnom námestí i Námestí SNP, na Panskej ulici alebo v letnej čitárni u Červeného raka. K dispozícii sú tiež obľúbené rozprašovače vodnej hmly. Nájdete ich na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí, Námestí SNP a v Medickej záhrade. Pri prechádzke mestom sa nezaťažujte objemnými, či ťažkými taškami. Pomôcť môže slnečník, vejárik, či ručný ventilátor.

8. Pobyt v aute

Ak vaše vozidlo nemá klimatizáciu, radšej cestu v horúčavách odložte. Ak máte v aute klimatizáciu, používajte ju s rozumom. Teplotný rozdiel nad 7 stupňov môže spôsobiť problémy z teplotného šoku.

9. Obmedzenie aktivít

Ak je to možné, tak v čase horúčav nevykonávajte namáhavé telesné aktivity. Na pozore sa musia mať hlavne deti, starší a chorí ľudia. Kardiaci sa musia vyhýbať priamemu pobytu na slnku od 11:00 hod. do 15:00 hod.. Ak musia ísť v súrnych prípadoch von, na hlave by mali mať pokrývku, na sebe ľahké oblečenie, zabudnúť nemožno na vlažnú vodu a lieky. Deti choré na srdce by mali pobyt vonku počas horúčav úplne minimalizovať.

10. Domáci miláčikovia

Nezabúdajte ani na svojich miláčikov. Zabezpečte pre nich dostatok čerstvej vody počas celého dňa a taktiež ľahkú stravu. Nenechávajte ich uzavretých v autách. Pri prechádzkach dajte pozor na ich labky. Rozpálený povrch ciest a chodníkov psom aj mačkám môže spôsobiť popáleniny.

Leto a dovolenka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM