Aktualizované Adriana Banásová Krimi

Neďaleko Bratislavy dnes polícia našla auto s približne 50 mŕtvymi utečencami

Rakúska polícia kontrolovala dnes dopoludnia na úseku diaľnice A4 neďaleko Bratislavy nákladné auto, v ktorom sa mohlo nachádzať 20 až 50 mŕtvych utečencov.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Bratislavy dnes polícia našla auto s približne 50 mŕtvymi utečencami
Zdroj: TASR

Rakúska verejnoprávna stanica ORF informuje, že odstavené vozidlo prevádzačov sa nachádzalo medzi mestami Neusiedl a Parndorf.

Podľa ORF približne 7,5-tonové chladiarenské vozidlo stálo v odstavnom zálive na úseku diaľnice pri obci Parndorf na území Burgenlandu, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy.

Diaľnica A4 tvorí hlavné cestné spojenie medzi Viedňou a Maďarskom, odkiaľ podľa rakúskych médií v poslednom období prúdia migranti do Rakúska vo veľkých počtoch

Predpokladalo sa, že utečenci sa v zadusili v uzavretom priestore. Najnovšie správy však hovoria, že ľudia zrejme zomreli už dávnejšie. Informoval o tom riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil, ktorého citovala verejnoprávna stanica ORF.

Polícia uviedla, že v aute sa nachádzalo 20 až 50 mŕtvych osôb. K podozrivému vozidlu privolal políciu pracovník diaľničnej správy, ktorý v blízkosti odstaveného auta kosil porasty. Po príchode na miesto okolo 11.30 hod však našli už len bezvládne telá, ktoré sa podľa ORF dokonca začínali rozkladať.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová o prípade informovala na špeciálnej tlačovej konferencii, pričom úmrtie utečencov označila za veľkú tragédiu.

Nákladné auto, v ktorom dnes rakúska polícia našla niekoľko desiatok mŕtvych migrantov, malo na sebe logo spoločnosti HYZA a slovenské nápisy. Potvrdzujú to videozábery zverejnené na internetovom portáli denníka Kronen Zeitung. Podľa portálu Aktuality.sk auto síce malo po boku slovenské nápisy, ale maďarskú poznávaciu značku.

Slovenská polícia chce pomôcť

Na záberoch je vidno viacero slovenských reklám. Hovorkyňa Krajinského policajného riaditeľstva v Burgenlande Alexandra Hareterová zatiaľ nevedela s istotou potvrdiť, žeby išlo o dodávku so slovenskými EČV.

„Prípad vyšetruje okrem Krajinského policajného riaditeľstva v súčinnosti so Spolkovým kriminálnym úradom vo Viedni. Takýto tragický prípad, keď zahynulo až také veľké množstvo migrantov, sa v Rakúsku nestal, aspoň ja taký prípad neevidujem,“ dodala hovorkyňa.

„Pri objasňovaní tejto smutnej udalosti je slovenská polícia, samozrejme, pripravená v prípade potreby poskytnúť rakúskym kolegom súčinnosť a spoluprácu,“ uviedol dnes hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Podľa jeho slov s bližšími otázkami k prípadu je však potrebné sa obrátiť na príslušné orgány v Rakúsku, ktoré sa mu venujú.

Podľa informácií denníka bolo vozidlo patriace prevádzačom už dlhšie odstavené na úseku diaľnice A4 pri obci Parndorf na území spolkovej krajiny Burgenland, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Políciu na miesto privolali pracovníci diaľničnej správy, ktorým sa nákladné auto v odstavnom pruhu zdalo byť nápadné.

Rakúske ministerstvo vnútra potvrdilo, že vo vozidle sa nachádzalo 20 až 50 mŕtvych osôb. Predpokladá sa, že utečenci sa zadusili. Prevádzačov sa zatiaľ dolapiť nepodarilo a polícia po nich vyhlásila rozsiahle pátranie. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v súvislosti s tragédiou zvolala tlačovú konferenciu, kde prípad označila za „čierny deň“ pre svoju krajinu.

Predmetné autá nie sú vo vlastníctve spoločnosti HYZA

Nákladné auto s logom firmy HYZA, v ktorom boli v Rakúsku objavené telá mŕtvych utečencov, nepatrí tomuto topoľčianskemu hydinárskemu podniku.

Ako uviedol hovorca HYZA, a.s. Mikuláš Šranko, vozidlo nájdené pri rakúskej obci Parndorf je jedno z áut, ktoré firma vyradila zo svojho vozového parku v priebehu rokov 2013 a 2014.

„Žiaľ, niektoré z nich sa zrejme dostali do nesprávnych rúk. Všetky autá, ktoré v súčasnosti používa naša spoločnosť, sú monitorované signálom GPS a sú na Slovensku,“ uviedol Šranko. Spoločnosť Hyza v uplynulých rokoch vyradila zo svojho vozového parku 21 nákladných áut, ktoré boli následne predané rôznym záujemcom.

„My sme už ďalej nesledovali, či si noví majitelia ponechali na vozidlách náš branding a logá, alebo ich dali dole. Žiaľ, niektoré z týchto áut aj s označením našej firmy bolo zneužité na nelegálnu činnosť,“ dodal Šranko.

ilustračná foto

Kamión s migrantmi
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM