Nina Táborská Rôzne

Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Zatvára mesto oči pred problémom bezdomovectva v Bratislave? Podľa posledných štatistík žije na území hlavného mesta 3-tisíc až 3500 ľudí bez domova. Ich "domovom" je ulica, ich posteľou veľakrát lavička. Stredové operadlá im v tom majú zamedziť, ako ostne holubom sedieť na neželaných miestach.

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne
Zdroj: TASR

Mesto minulý týždeň ukončilo prvú fázu opráv mestských lavičiek za viac ako 25-tisíc eur. Zároveň spustilo pilotný projekt osadzovania operadiel do stredu lavičky. To by malo zamedziť ľuďom, aby na nich prespávali. Nazvané pravými slovami, zamedziť ľuďom bez domova, aby „okupovali“ lavičky vo verejnom priestore.

„K týmto krokom nás viedli výhrady Bratislavčanov sťažujúcich sa na obsadzovanie lavičiek neprispôsobivými občanmi, ktorí na nich prespávajú,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal. Výsledkom je, že prvých 10 lavičiek pred Starou tržnicou už má nainštalované stredové operadlá a ďalších 12 kusov operadiel bude nainštalovaných pri Dunaji pod Mostom SNP a na Mestských hradbách.

Problém? Vyriešený! „Neprispôsobiví občania“ si už neľahnú… Jedine žeby nie.

Keď nie na lavičke, tak niekde inde

V skutočnosti totiž toto riešenie nerieši nič. Problém sa len presunie na iné miesto. Nie je to ako s holubmi, ktorých ľudia takto odoženú z parapety, oni zletia dole a všetko je v poriadku. Aj títo ľudia si nájdu iné miesto. Ľahnú si niekde inde. Na inú lavičku, na múr, v najhoršom prípade na zem. Ale na rozdiel od holubov, sa nestanú zrazu „neviditeľnými“. Nikdy totižto nebudú patriť na žiadne miesto na ulici.

„Človek, keď si potrebuje ľahnúť, tak to potrebuje z nejakého dôvodu. Môže to byť alkohol, môže to byť zdravotný problém, môže to byť spôsobené i tým, že v noci sa človek na ulici skutočne nevyspí. Je oveľa viac v strehu a cez deň keď je riziko menšie, tak si logicky niekde musí ľahnúť,“ vysvetlil Sergej Kára z OZ Vagus.

Inými slovami, ani osadenie operadiel do stredu lavičky nevyrieši potrebu týchto ľudí ľahnúť si.

„Z pohľadu „čistoty mesta“ to teda určite nič nevyrieši. Skôr naopak. Obávam sa, že to bude ešte horšie. Keď budú ľudia v meste spať na zemi,“ dodal Kára, podľa ktorého sú problémy mesta niekde celkom inde ako v tom, že za deň sa v centre mesta vyspí na lavičke asi 15 ľudí.

Plán A je, plán B netreba

Aj za 25-tisíc by sa dalo vyriešiť prespávanie na lavičke celkom inak.

Ak by mesto zainvestovalo a otvorilo napríklad v nocľaháreň v Starom Meste, prípadne nejaké denné centrum, stredové operadlá by boli hneď akceptovateľnejšie. Bol by totiž aj plán B a problém týchto ľudí by sa aj skutočne nejako riešil.

Ako prezradil Sergej Kára, od roku 2016 do roku 2020 má vzniknúť v meste materiál, ktorý by mal problém bezdomovectva riešiť. „V tomto prípade by bolo skutočne vhodné počkať na nejaké riešenia a potom začať s takýmito zmenami v uliciach,“ vysvetlil.

Mesto sa odvoláva na sťažujúcich sa obyvateľov Bratislavy. Na svojej stránke dokonca magistrát zverejnil anketu na stredové operadlá na lavičkách. S možnosťami a) je to vhodné riešenie a treba umiestniť operadlá aj na ďalšie lavičky, b)stačí ich ponechať v lokalitách, kde už umiestnené sú alebo po c) nie je to vhodné riešenie.

„Tie výsledky budú pravdaže za. Takto sa ale mesto celkom zbaví zodpovednosti. Je jasné že na internete, kde sú ľudia zvyknutí prejavovať nenávisť, sa postavia na stranu „prečo by mali špiniť naše lavičky, aj tak si zato môžu sami,“ a to je obrovský krok späť. Predstavitelia mesta by mali byť ľudia osvietení a nie riešiť problémy takto,“ uzavrel Kára.

Ruku na srdce. Koľkokrát ste si povedali, že „sú na ulici vlastným pričinením“? Zamysleli ste sa niekedy, že alkohol nemusí byť jedinou príčinou, prečo ľudia končia v uliciach mesta bez strechy nad hlavou? Iste, alkohol a iné závislosti, ktoré postupne oberú človeka o peniaze a veľakrát aj zdravý úsudok, sú veľmi častou príčinou. Niekedy ale naopak, za závislosťou stoja iné vážne problémy. A tie treba riešiť. A nie osadením stredových operadiel.

Prečítajte si tiež: Prečo sa bezdomovectvo týka všetkých Bratislavčanov: 5 zásadných otázok a odpovedí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM