Tomáš Stupavský Rôzne

„Nechcem riešiť situáciu na Ukrajine vojnovou cestou," tvrdí Sergej Lavrov

Jedinou alternatívou pre mierové vyriešenie konfliktu na Ukrajine je plnenie minských dohôd. Vyhlásil to šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v Bratislave, kde je na oficiálnej návšteve.

Ilustračný obrázok k článku „Nechcem riešiť situáciu na Ukrajine vojnovou cestou," tvrdí Sergej Lavrov
Zdroj: TASR

„Náš spoločný názor je, že ukrajinskú krízu nie je možné riešiť vojnovou cestou,“ zdôraznil na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím slovenským rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom.

Ako dodal, úplná normalizácia vzájomných vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou podľa neho umožní efektívne spolupracovať aj v iných smeroch medzinárodnej politiky, ako je napríklad Blízky východ.

Podľa neho však nie je dostatočné hovoriť iba o prímerí na juhovýchode Ukrajiny, pretože februárová minská dohoda je oveľa širšia. Za kľúčové považuje dodržiavanie jednotlivých etáp, ktoré dohoda zahŕňa.

Je presvedčený, že ukrajinským parlamentom prijatý zákon o osobitnom štatúte území v oblasti bojových operácií, nie je v duchu minského dokumentu.* „Uberá sa opačným smerom,“* podotkol Lavrov. Na základe predmetného zákona, ktorý predložil prezident Petro Porošenko, bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný samosprávny štatút až po usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie.

Lavrov sa tiež vyslovil za monitorovanie dodržiavania vojenských častí minskej dohody, pričom pozorovateľská misia OBSE by mala monitorovať prímerie v bezpečnostnej zóne nepretržite. OBSE mala problémy sa tam doteraz vôbec dostať.

Rovnako pripomenul, že sa rokuje o tom, čo sa dá urobiť viac, ako je uvedené vo februárovej dohode. „Je tu možnosť stiahnuť zbrane s kalibrom pod 100 milimetrov. Pokúsime sa pomôcť stranám, aby dosiahli takéto dohody, čo by upevnilo vzájomnú dôveru,“ avizoval ruský minister.

Kyjev, separatisti a Moskva diskutujú o možnom rozšírení odsunu zbraní na východe Ukrajiny o tanky a menšie zbraňové systémy. Dosiaľ boli v súlade s minskou dohodou stiahnuté z frontovej línie iba zbrane s kalibrom nad 100 milimetrov – delostrelectvo, ťažké mínomety či raketové systémy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM