Rôzne

Nechajte sa pozvať do Kráľovstva husaciny

Okrem otvorených prevádzok čakajú na návštevníkov aj trhovníci s regionálnymi produktmi. Na slávnostnom otvorení uvidíte trojmetrovú sochu husi!

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa pozvať do Kráľovstva husaciny
Zdroj: TASR

Bratislavský región sa môže pochváliť nielen stúpajúcimi číslami návštevnosti, ale aj množstvom atraktivít, ktoré tieto čísla zvyšujú. Už začiatkom septembra k nim pribudne aj Kráľovstvo husaciny v Slovenskom Grobe.

„Zvyšujúce sa čísla návštevnosti sú pre región veľkým potešením, no skúsenosť nám hovorí, že ak sa o ďalší rozvoj sami nepričiníme, čísla neporastú. Tento rok sme oživili tradíciu ríbezlí v bratislavskom Devíne a na jeseň dostane Slovenský Grob dekrét o tom, že je z neho Kráľovstvo husaciny,“ vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Čítajte aj: Malokarpatská oblasť sa spojila, posilní sa tak pozícia regiónu

Hymna, erb a oslavy

Od 3. septembra sa Slovenský Grob stane aj oficiálnym Kráľovstvom husaciny so všetkým, čo kráľovstvu prináleží. Bude mať svoju hymnu aj svoj erb a sochu. Dekrét Cechu husacinárov odovzdá Mária Terézia so svojím sprievodom počas Dní otvorených husacinárskych prevádzok.

Oficiálny začiatok Kráľovstva husaciny bude spojený s dvoma dňami zábavy a hodovania. Okrem otvorených husacinárskych prevádzok čakajú na návštevníkov aj trhovníci s regionálnymi produktmi v rámci Farm Festu, na pódiu sa budú striedať hudobníci a súčasťou programu bude aj slávnostné odhalenie takmer trojmetrovej sochy husi.

Trojmetrová socha husi

„Husacina je dlhé roky produkt typický pre okolie Slovenského Grobu, preto bude oprávnene Kráľovstvom husaciny. Stane sa ním 3. septembra a dekrét odovzdá Cechu husacinárov Mária Terézia. Okrem toho je, samozrejme, pripravený aj bohatý kultúrny program v centre Slovenského Grobu," predstavil plány podujatia Kráľovstvo husaciny výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Odhalenie sochy husi a predstavenie hymny je spojené s tradičnými Dňami otvorených husacinárskych prevádzok. Prvú septembrovú sobotu teda v Slovenskom Grobe nájdu návštevníci všetko, čo je typické pre akékoľvek kráľovstvo. Od trhov v rámci Farm Festu cez hudbu a zábavu až po fantastické jedlo.

Čítajte aj: V Slovenskom Grobe bude nová atrakcia – odfotiť sa budete môcť aj na soche husi

Slovenský Grob husacina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM