Alexandra Húsková Kultúra

Nech žije kráľ! Cisár Karol VI bol slávnostne korunovaný. Do mesta sa prišli pozrieť tisíce ľudí

V hlavnom meste dnes vládla honosná atmosféra. Korunovali tu totiž posledného Habsburga na španielskom tróne a prvého španielskeho kráľa na uhorskom tróne, cisára Karola VI. Obrad korunovácie bol spojený s Mozartovou Korunovačnou omšou. Na záver zazneli mohutné salvy z dela.

Ilustračný obrázok k článku Nech žije kráľ! Cisár Karol VI bol slávnostne korunovaný. Do mesta sa prišli pozrieť tisíce ľudí
Zdroj: TASR

Najvýznamnejšou tohtoročnou novinkou bolo, že obrad korunovácie bol spojený s hudobným dielom Korunovačná omša od W. A. Mozarta. Veľkolepé stvárnenie obradu korunovácie bolo umocnené Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala a Slovenským filharmonickým zborom.

Po obrade, počas korunovačného sprievodu, sa medzi ľudí rozhadzovali na pamiatku korunovačné žetóny. Počas historických korunovačných slávnosti dávali kedysi panovníci pre svoj ľud víno do fontány. Tento zvyk zachovali aj v Bratislave a po korunovácii tu večer tečie z Vtáčej fontány frankovka z bratislavskej Ra­če.

„Korunovácie sú naozaj nosnou témou prezentácie hlavného mesta, veď čím iným sa Bratislava mohla a môže hrdiť. Takmer 300 rokov bola korunovačným mestom, stredobodom Uhorskej monarchie, miestom, kde sa stretávali tí najdôležitejší muži i ženy,“ priblížila námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Podľa organizátora slávností Miroslava Vetríka z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava je zámerom podujatia sprístupniť slávnu históriu mesta tak, aby boli na ňu občania hrdí. „My ľuďom nechceme priblížiť len korunovácie, ale aj to obdobie, čo v ňom bolo,“ uviedol Vetrík.

Čo je v meste pripravené na nedeľu?

Program 13. Korunovačných slávností trvá až do nedele 28. júna. V Primaciálnom paláci bude v tento deň pokračovať výstava Korunovačná Bratislava v kontexte vojny o španielske dedičstvo, prehliadky po historickom centre hlavného mesta či jarmok dobových remesiel.

O 16.00 h je pre verejnosť na Hviezdoslavovom námestí pripravené predstavenie a ukážky popravy Juraja Jánošíka. O niečo neskôr budú na Hviezdoslavovom námestí barokové tance i dobová hudba.

V nedeľu večer tu budú prebiehať aj protiturecké boje Eugena Savojského.

Pozrite si program korunovačných slávností: " Prinášame vám kompletný program Korunovačných slávností":http://bratislava.dnes24.sk/…nosti-209235

Cisár Karol VI. sa narodil 1. októbra 1685 v čase prebiehajúcej niekoľkoročnej vojny proti Turkom. Za uhorského kráľa bol korunovaný v Dóme sv. Martina 22. mája 1712. Jeho dcérou bola aj Mária Terézia.

Prečítajte si aj: Račiansku Frankovku modrú popíjala už Mária Terézia. Vy ju môžte degustovať na Festivale Frankovky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM