Rôzne Správy

Nebuďme nevšímaví: V Bratislave trávi zimu na ulici každý rok viac ako 4000 ľudí

Občianske združenie Vagus vyzýva ľudí, aby počas zimy sledovali svoje okolie a ak zbadajú človeka v ohrození, venovali mu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Nebuďme nevšímaví: V Bratislave trávi zimu na ulici každý rok viac ako 4000 ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR

Zima je pre ľudí bez domova najťažšie v roku. Upozorňujú na to neziskové organizácie, ktoré sa práci s bezdomovcami venujú. Verejnosť preto vyzývajú na všímavosť, ale aj pomoc.

Sledujte svoje okolie

Počas zimy si podľa občianskeho združenia Stopa Slovensko uvedomujú ľudia bez domova svoju samotu a vylúčenie. Združenie preto organizuje tento týždeň v Bratislave akciu s názvom Pre niekoho prvé, pre niekoho posledné Vianoce na ulici. Pred Starou tržnicou na Námestí SNP budú vo štvrtok (6. 12.), piatok (7. 12.) od 16. do 17. hodiny a v sobotu (8. 12.) od 10. do 12. hodiny zbierať ponožky a rukavice pre ľudí bez domova.

Občianske združenie Vagus vyzýva ľudí, aby počas zimy sledovali svoje okolie a ak zbadajú človeka v ohrození, venovali mu pozornosť. „Čo najskôr ho oslovte, ponúknite teplý nápoj alebo prikrývku. Ak je situácia vážnejšia, nahláste človeka bez domova cez našu linku 0949 655 555 (funguje v pondelok až piatok od 9. do 21. hodiny a v sobotu od 17. do 21. hodiny) alebo nám dajte vedieť cez Vagus SOS aplikáciu,“ píše organizácia prostredníctvom sociálnej siete. Podotýka, že v prípade ohrozenia života treba ihneď volať na tiesňovú linku 155.

Kultúra v nocľahárni

Nezisková organizácia Depaul Slovensko upozorní v nedeľu (9. 12.) prostredníctvom kultúrnej akcie Doma dobre v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul na problematiku života ľudí bez domova priamo na mieste, ktoré je pre vyše tisíc ľudí ročne často jedinou šancou, ako prežiť zimu. Organizátori pripravujú aj besedu o bezdomovectve so zakladateľom Depaul Slovensko Jurajom Barátom, súčasným riaditeľom Jozefom Kákošom, s riaditeľom Vagusu Sergejom Károm a novozvoleným primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Pomôžu najmä potraviny

„Pracovníci organizácie Depaul Slovensko sa starajú o to, aby ľuďom bez domova poskytli teplo, stravu a základné služby bez ohľadu na to, v akom stave prídu. Okrem iného tu dostanú hygienické potreby a v prípadne záujmu i sociálne poradenstvo a pomoc pri hľadaní práce,“ uviedla organizácia.

Na svojom webe ľudí žiada, aby jej nenosili šatstvo. Verejnosť jej však môže doniesť potraviny, ako napríklad čaj, instantnú kávu, kryštálový cukor, rybacie konzervy či keksy. Taktiež hygienické prostriedky, ako sprchovacie gély, mydlá, zubné kefky a pasty či toaletný papier. Ľudia môžu doniesť aj deky, posteľné plachty a uteráky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM