KAW Kultúra

Navštívte vinohradnícky SKANZEN neďaleko Bratislavy: Ponúka pohodu a NÁDHERNÉ výhľady

Bratislavský región sa môže pochváliť lokalitami s kvalitnou vinnou révou a šikovnými vinármi. V areáli skanzenu nájdete aj úžasnú vyhliadku.

Ilustračný obrázok k článku Navštívte vinohradnícky SKANZEN neďaleko Bratislavy: Ponúka pohodu a NÁDHERNÉ výhľady
Zdroj: Vinohradnícky skanzen Sv. Jur

Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, ktorý otvoria v sobotu (14. 5.). Návštevníkom priblíži význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny, prezentuje tiež pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.

Roky práce priniesli ovocie

Po vyše dvojročnom hľadaní vhodného pozemku sme nakoniec našli miesto, ktoré spĺňa väčšinu požadovaných kritérií, a to prítomnosť historických vinohradníckych prvkov (rúny, stienky, búdy), ľahká dostupnosť z centra mesta, výhľad na mesto a širšie okolie,“ spresnil Svätojurský vinohradnícky spolok, ktorý skanzen vytvoril v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a mestom Svätý Jur.

Pozemok s veľkosťou zhruba 18 árov sa nachádza v lokalite Panciere nad Bratislavskými záhumenicami.

Je veľmi členitý, čiastočne skalnatý, porastený náletovými drevinami a kríkmi. Dostupný je pešo z Letohradskej ulice či autom po panelovej ceste z Bratislavských záhumeníc.

Členitý pozemok sme vyčistili, vybudovali chodníky, vysadili vinič na kolovom vedení a postupne tu vzniklo miesto na oddych, ochutnávky vína, spoznávanie histórie a prírodných zaujímavostí svätojurskej krajiny,“ spresnili tvorcovia skanzenu.

Výhľady do diaľky

Počas doby, kedy skanzen ešte len vznikal, postavili vyhliadka, ktorá láka návštevníkov tejto lokality už od apríla 2019.

Z vyvýšenej plošiny ponúka pôsobivé výhľady na široké okolie.

Obdivovať môžete najmä pohľad na Svätý Jur a Bratislavu. Ak vás zastihne dážď, pod vyhliadkou vám úkryt poskytne malý altánok.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Takto skanzen vznikal (foto z roku 2019):

Vinohradnícky skanzen Svätý Jur
8
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM