Michaela Katonová Kultúra

Našu históriu možno spoznať v bratislavskom múzeu príbehmi na fotografiách

V Múzeu mesta Bratislavy je výstava s názvom Prvých sto miliónov rokov. Jej autor Jakub Dvořák pomocou mnohonásobných zväčšenín fotografií s príbehmi predmetov alebo udalostí približuje našu históriu podľa dokumentov z rôznych slovenských múzeí a galérií.

Ilustračný obrázok k článku Našu históriu možno spoznať v bratislavskom múzeu príbehmi na fotografiách

Najmä Bratislavčanov zaujme fotografia prezrádzajúca, aké obchodíky a kiosky boli pred terajšou Starou radnicou, že katakomby pod Dómom sv. Martina a hrob rabína Chatama Sofera unikli skaze doslova o niekoľko metrov. Tiež minulosť svetoznámej čokoládovne Stollwerck (dnes Figaro), ktorú okrem čokolády preslávili populárne žuvacie cukríky štolverky vyrábané ešte aj po druhej svetovej vojne.

„Naša spolupráca so známym historikom Pavlom Dvořákom trvá 15 rokov. V roku 2014 sa k nej pridal jeho syn Jakub a výsledkom je kniha Maľované dejiny Bratislavy. Počas jej tvorby Jakub prejavil záujem urobiť túto výstavu. Súhlasili sme, pretože dáva iný pohľad na naše dejiny,“ zdôvodnil riaditeľ MMB Peter Hyross.

Jakub Dvořák prezradil, že nad myšlienkou obrazových dejín uvažuje dlho a táto výstava je prvý verejný pokus. „Na knihách spolupracujem so synom dlhé roky. Teším sa z toho aj preto, že má dobré nápady. Napríklad dal vedľa seba tváre Messerschmidta a Jána Krstiteľa,“ konštatoval Pavel Dvořák.

Expozíciu tvorí takmer 60 príbehov z rôznej minulosti. Dopĺňajú ju všetky knihy o histórii od Pavla Dvořáka. Umelecko-fotografická výstava potrvá do 24. apríla.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Prejdite sa do minulosti uličkami Starého Mesta

Zdroj foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM