Rôzne

FOTO: Národná kultúrna pamiatka Pradiareň 1900 sa mení na dominantu novej štvrte ZWIRN

Po rekonštrukcii sa Pradiareň 1900 stane dominantou novej štvrte a prinesie do lokality občiansku vybavenosť, jedinečné kancelárie aj kultúrno-spoločenský priestor.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Národná kultúrna pamiatka Pradiareň 1900 sa mení na dominantu novej štvrte ZWIRN
21
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Obnova jednej z najvýznamnejších priemyselných pamiatok v Bratislave, Pradiarne 1900, úspešne napreduje a postupne odhaľuje svoj budúci vzhľad. Bratislava24.sk informovala Monika Villemová zo Seesame.

Obnova Pradiarne 1900

Konverzia technicky unikátnej budovy na nové využitie je súčasťou novej mestskej štvrte ZWIRN, ktorej výstavbu v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne realizuje spoločnosť YIT Slovakia. Citlivá rekonštrukcia objektu, ktorú odborne vedú architekti z ateliéru BOUDA MASÁR architekti, je jedinečná nielen z pohľadu veľkosti budovy a rozsahu zachovania chránených prvkov, ale tiež využitím viacerých pôvodných technologických postupov ešte z čias vzniku Pradiarne.

Obnova a konverzia Pradiarne 1900 sa realizuje na základe výskumov a prieskumov určených Krajským pamiatkovým úradom, ktoré definovali plán pamiatkovej obnovy aj stupne ochrany jednotlivých pamiatkovo chránených prvkov. Pamiatkový úrad je súčasťou celého procesu pamiatkovej obnovy a dozerá na jej priebeh.

Nad rámec pamiatkovej ochrany sa investor projektu ZWIRN rozhodol zachovať a zakomponovať do projektu rekonštrukcie aj budovu Silocentrály, ktorá bola v minulosti „srdcom“ bývalej továrne.

Dominanta novej štvrte

„Pri obnove historických objektov je dôležité dbať na to, aby nová funkcia budovy zodpovedala jej priestorovým danostiam. Dôležité je teda nielen profesionálne zvládnuť obnovu historických prvkov, ale doplniť ich súčasnými tak, aby si nekonkurovali, ale vhodne sa dopĺňali. Verím, že sa nám to v prípade Pradiarne podarilo,“ vysvetľuje architekt Ivan Masár z ateliéru BOUDA MASÁR architekti.

Po rekonštrukcii sa Pradiareň 1900 stane dominantou novej štvrte a prinesie do lokality nové funkcie – občiansku vybavenosť v podobe obchodných prevádzok na prízemí, jedinečné kancelárie aj kultúrno-spoločenský priestor s auditóriom v priestoroch niekdajšej Silocentrály.

Popri obnovení pôvodného vzhľadu a charakteristických prvkov budovy boli pri rekonštrukcii použité aj moderné technológie a materiály, ktoré umožnia, že budova bude nízkoenergetická a bude spĺňať kritériá pre udelenie medzinárodného certifikátu BREEAM Excellent.

„Pradiareň 1900 je azda najlepším vyjadrením myšlienky celej štvrte ZWIRN. Zatiaľ čo názov a obnova jej pôvodného vzhľadu spája toto územie s jeho industriálnou históriou, konverzia na nové využitie ukazuje, ako sa dá aj dlho nevyužívaným miestam vdýchnuť nový život. A to platí aj pre ZWIRN – rušný areál bývalej továrne začne písať svoj nový príbeh ako živá mestská štvrť, ktorá vytvorí príjemné a obohacujúce prostredie nielen pre svojich obyvateľov, ale i návštevníkov aj blízkych susedov,“ hovorí Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

Vizualizácie novej mestskej štvrti Zwirn a Pradiarne 1900
19
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM