Rôzne

Narazili ste v Bratislave na miesta, ktoré nefungujú? Upozornite na ne organizátorov projektu Mestské hradby

Nájdite v meste body alebo situácie, o ktorých si myslíte, že nefungujú či majú potenciál byť prínosnejšie – aj takto ľudí i odborníkov vyzývajú organizátori projektu Mestské zásahy. V Bratislave tak chcú úradníkom ukázať, ako sa dajú veci zmeniť k lepšiemu.

Ilustračný obrázok k článku Narazili ste v Bratislave na miesta, ktoré nefungujú? Upozornite na ne organizátorov projektu Mestské hradby
Zdroj: Dnes24.sk

„Mestské zásahy predstavujú projekty, ktoré si nikto neobjednal. Všetky vznikli z vnútornej alebo profesijnej potreby ich autorov. Potreby poukázať na to, čo nefunguje, aj keď existuje riešenie, ako by fungovať mohlo,“ vysvetľuje jeden z iniciátorov projektu architekt Matúš Vallo.

Organizátori chcú takto odhaliť potenciál miest, cez ktoré ľudia denne chodia a ktoré často ani nevnímajú. Mnohokrát sú to miesta, na ktoré akoby každý rezignoval a nikto v nich nenachádza možnosť profitu. Problémy sa však nemajú iba hľadať, ale aj navrhovať ich konkrétne riešenia. „Návrhy sú predkladané bez nároku na honorár a bez čakania na výzvu,“ dodal Vallo.

Projekt vznikol v roku 2008 v Bratislave a okrem nej sa dosiaľ uskutočnil v 11 mestách na Slovensku i v Česku. Teraz sa do hlavného mesta SR znova vracia a otvára sa širšej skupine profesií, ktoré môžu pozitívne ovplyvňovať a meniť mesto.

Zapojenie širokej verejnosti

„Architekti a dizajnéri zostávajú stále dôležitými účastníkmi, avšak boli by sme radi, ak by sa k nim pripojili i profesie, ktoré sa zaoberajú aj iným okruhom tém, ktoré sú pre mesto dôležité. Je to napríklad doprava, zeleň, odpad, vizuálny či akustický smog, využívanie nových technológií v meste alebo lepšia práca s mestskými dátami,“ ozrejmil Vallo. Okrem toho je projekt otvorený aj aktívnym obyvateľom či občianskym združeniam, ktoré sa témou mesta zaoberajú.

Nápady na vylepšenie Bratislavy môžu záujemcovia posielať cez webovú stránku www.mestskezasahy.sk najneskôr do 28. februára budúceho roka.

Koncept sa zrodil v bratislavskom ateliéri Matúša Valla a Olivera Sadovského, ktorí vyzvali odbornú verejnosť, aby navrhla možné úpravy verejných priestranstiev v hlavnom meste. V súčasnosti projekt zastrešuje občianske združenie My sme mesto. Doteraz sa do projektov na Slovensku i v ČR zapojilo vyše 600 účastníkov, ktorí nad 769 predloženými projektmi za 445-tisíc eur strávili viac než 20-tisíc hodín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM