Rôzne

Nápady pre lepší život: Ktoré bratislavské projekty získali grantovú podporu?

Víťazné projekty zahŕňajú napríklad budovanie relaxačných zón či ihrísk, organizáciu športových podujatí či prípravu kultúrnych programov pre susedov.

Ilustračný obrázok k článku Nápady pre lepší život: Ktoré bratislavské projekty získali grantovú podporu?
6
Galéria
Zdroj: nadaciavub.sk

Organizácie a dobrovoľníci v rámci grantového projektu Pomôžte svojej komunite získali na svoje komunitné projekty 50-tisíc eur. Návrhy na verejnoprospešné aktivity zlepšujúce život v komunitách poslalo 213 organizácií z celého Slovenska. Nadácia VÚB, ktorá projekt podporuje, sumu prerozdelila medzi 35 projektov.

Najviac, až 83 percent všetkých nápadov, sa týkalo zveľaďovania lokalít v mestách a obciach a tiež rozvoja komunitného života budovaním dobrých susedských vzťahov. „Výsledky grantovej výzvy z roka na rok jasne ukazujú, že naši kolegovia sú ochotní venovať svoj voľný čas a energiu na zmysluplné aktivity, z ktorých má prospech celé ich okolie,“ povedal Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

V počte odoslaných projektov boli najaktívnejší zamestnanci z Bratislavského, Banskobystrického a Žilinského kraja. Zamestnanecký grantový program oslovil viac ženy, ktoré tvorili až 73 percent dobrovoľníkov.

Jednotlivé projekty sú podporené sumou 1500 eur. Víťazné projekty, ktoré zahŕňajú napríklad budovanie relaxačných zón či ihrísk na sídliskách, čistenie alebo zveľaďovanie verejného priestranstva, organizáciu športových podujatí na školách či prípravu kultúrnych programov pre susedov v obci, budú realizované v období od apríla do októbra.

Podporené projekty v Bratislave

OZ Náš Devín – Oáza oddychu pri dome kultúry v Devíne

Cieľom projektu je zrekonštruovanie zchátraného nádvoria domu kultúry v Devíne, kde vznikne príjemná relaxačná zóna pre obyvateľov Devína – herničky pre deti, miesto na stretávanie sa dôchodcov, knižnica a sála na organizovanie devínskych kultúrnych podujatí.

Na hrane, o.z. – Slnečné hodiny – údržba a lezecká súťaž

Predmetom projektu je obnova sochy Slnečných hodín v Petržalke, kde je umiestnená horolezecká stena. Dobrovoľníci nanesú antigraffiti náter na umelecké dielo, obnovia detskú stienku, zrealizujú montáž novej workout preliezky a lezeckých úchytov.

OZ Pedál – Prestavba bikrosovej dráhy v Petržalke na Haanovej ulici na pump track

Cieľom projektu je úvodná prestavba 570 m bikrosovej cyklistickej dráhy v Petržalke a jej úprava na tzv. pumptrack pre širokú verejnosť. Dráha bude pozostávať z cielene vybudovaných vĺn a klopených zákrut a bude slúžiť začínajúcim a pokročilým cyklistom, deťom, mládeži a dospelým.

Viac ako vzdelanie, o.z. – Poďme spolu lietať do vesmíru

Mladí ľudia budú v Petržalke organizovať workshopy, kde si môžu deti vyskúšať fyzikálne a chemické experimenty, zažiť orientačný beh, ping-pongový kolotoč, futbalové podujatia, koncert hudobných zoskupení mladých ľudí spojený s vypustením balóna do stratosféry skupinou mladých fyzikov, matematikov a programátorov.

Združenie rodičov a zástupcov žiakov na Základnej škole Alexandra Dubčeka, o.z. – Rozvoj a obnova športového areálu

Zapojenie rodičov školy do vybudovania fubalového ihriska pre mladšie deti, bežeckej dráhy so solárnym osvetlením a rekonštrukcie dvoch volejbalových ihrísk na nerovnej trávnatej ploche. Športový areál školy v Karlovej Vsi je bez obnovy vyše 20 rokov.

Združenie na záchranu Lietavského hradu – Vzkriesenie farskej pece v Kastelánskej izbe hradu Lietava

Sprístupnenie kastelánskej izby na hrade Lietava. V tejto izbe dobrovoľníci postavia funkčnú kachľovú pec, ktorá verejnosti umožní využívať priestor aj v zimných mesiacoch. Pec bude postavená z kusov starej farskej pece zo žilinskej fary – kultúrnej pamiatky, ktorú sa podarilo pred tým ako bola zbúraná rozobrať a tým zachrániť.

ZŠ Železničná 14, Bratislava – Skáče celá Vrakuňa

Organizácia workshopov pre rodičov, deti a mládež zameraného na zábavné skákanie cez švihadlo. Počas workshopu si účastníci budú môcť vyskúšať rôzne druhy preskokov cez špeciálne korálkové švihadlo a zoznámiť sa s novým športom na Slovensku – s rope skippingom.

Brasko sport klub – Zveľadenie športoviska klubu v Ružinove

Cieľom projektu je spojenie detí a rodičov športujúcich pre zdravie a rozšírenie aktivít o športové popoludnia s cieľom „nakopnúť“ k pohybu celé rodiny.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM