Ľuba Lesná Rôzne

Naozaj sú úvery na historickom minime? Banky hlásia - áno

Obrátili sme sa na banky, či zaznamenali v týchto mesiacoch vyšší dopyt po získavaní úverov, keď úroková sadzba je na historickom minime, ako sa vyjadrili mnohí ekonómovia. Československá obchodná banka (ČSOB) a Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) zaznamenali rast.

Ilustračný obrázok k článku Naozaj sú úvery na historickom minime? Banky hlásia - áno
Zdroj: Webnoviny.sk

„V uvedenom segmente sme predali aktuálne o 30 % úverov na bývanie viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka,“ povedala pre náš portál Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

"Čo sa týka vývoja do budúcnosti, očakávame pokračujúci záujem v danom segmente, nakoľko úrokové sadzby sa pohybujú momentálne na dolnej hranici,“ dodala Eliášová.

Radovan Slobodník z PSS súhlasil s názorom, že situácia na trhu je pre úverovanie obyvateľstva veľmi priaznivá. „Európska centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu na minimum, čo ovplyvňuje aj ponuku bánk na Slovensku,“ povedal pre náš portál.

Dodal, že PSS znížila od septembra úrokové sadzby medziúverov na bývanie so záložným právom o 1,2 % ročne a bez záložného práva o 1 % ročne.

Naďalej očakávajú rast

"Predpoveď vývoja úverov na bývanie závisí od komplexného vývoja na finančnom trhu. Podľa momentálneho trendu však môžeme konštatovať, že naďalej očakávame zvýšený záujem klientov o financovanie ich bývania prostredníctvom úverov,“ doplnil.

Vývoj však podľa neho závisí aj od celkovej stability sociálnej aj ekonomickej. A tá sa výrazne mení aj podľa medzinárodnej situácie.

Úlohu zohráva aj vývoj na Ukrajine

„Ak sa podarí súčasný konflikt na východe Ukrajiny udržať pod kontrolou a neobjaví sa opäť jeho eskalácia s výraznými ekonomickými dopadmi na Slovensko a našich partnerov v EÚ, prípadne nevznikne nová neočakávaná situácia či konflikt a utlmenie hospodárskej krízy bude pretrvávať, úverový obchod sa bude rozvíjať pozitívne,“ povedal.

Nastupujúce zimné obdobie býva vždy poznačené nižším záujmom klientov o úvery zo stavebného sporenia. Súvisí to najmä s tým, že takmer 60% úverov smeruje do obnovy a rekonštrukcie ich súčasného bývania, a tie sa uskutočňujú najmä na jar a v lete. „Oživenie úverového obchodu preto opäť očakávame približne v marci 2015,“ povedal Slobodník.

Konkrétne vyčíslenie

Slobodník aj zverejnil pre náš portál konkrétne čísla, keď podčiarkol, že aj PSS zaznamenala v júli a auguste tohto roka rast žiadostí o úvery na bývanie. „Za rok 2014 (do konca augusta) sme poskytli úvery v celkovom objeme 308,8 miliónov eur,“ zdôraznil.

V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2013 ide podľa neho o nárast 2,4 %, keďže vlani poskytli úvery za 301,6 mililióna eur. „Výraznejší nárast je v medzimesačnom porovnaní. V júli oproti júnu tohto roka ide až o 14 %," doplnil Slobodník.

Prinesnieme informáciu aj o tom, aká bola situácia v ďalších bankách na Slovensku.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM