Aktualizované Rôzne Správy

Namiesto autobusovej stanice klasické zastávky: Hrozí, že Arriva už nebude jazdiť do komplexu Nivy

Zástupcovia mesta a župy sa už touto problematikou zaoberali na svojich rokovaniach.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto autobusovej stanice klasické zastávky: Hrozí, že Arriva už nebude jazdiť do komplexu Nivy
11
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Cestujúci si rýchlo zvykli na novú autobusovú stanicu Nivy, ktorá slúži od jesene 2021. Hrozí však, že ľudia, ktorí dochádzajú do Bratislavy autobusmi spoločnosti Arriva, si budú musieť zvykať na zmenu a čakať na svoj spoj na zastávkach v meste. Informáciu o možnej zmene priniesol portál Zregiónu.sk.

Zmeny v zastávkach

Zástupcovia mesta a župy sa už touto problematikou zaoberali na svojich rokovaniach.

V tejto veci sa uskutočnilo úvodné stretnutie za účasti Bratislavského samosprávneho kraja, Bratislavskej integrovanej dopravy, Hlavného mesta Bratislavy a Dopravného podniku Bratislava, kde sa načrtol zámer presmerovania niektorých liniek prímestskej dopravy na iné zastávky v rámci mesta Bratislava. Téma nie je uzatvorená, je to v rovine uvažovania a budú nasledovať ďalšie rokovania,“ informovala portál Zregiónu.sk hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

Dopravca Arriva, ktorý od polovice novembra 2021 prevádzkuje regionálnu autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji, uviedol, že o zavedení či zrušení zastávky na trase autobusovej linky rozhoduje BSK.

Prípadné skrátenie trás liniek prímestskej autobusovej dopravy a presunutie koncových zastávok do okrajových častí Bratislavy je v súlade s aktuálnymi trendami vo verejnej doprave. Vyžadovalo by si však vybudovanie kvalitných prestupových terminálov so službami pre cestujúcich a zázemím pre vodičov,“ skonštatoval pre TASR hovorca dopravcu Peter Stach.

Novú autobusovú stanicu v komplexe Nivy na bratislavských Mlynských nivách otvorili koncom septembra 2021. Najbližších 40 rokov ju má prevádzkovať dopravca Slovak Lines.

Zatiaľ nič nie je isté, ak by sa však spomínaný plán uskutočnil, mnohým cestujúcim by pravdepodobne chýbalo zázemie autobusovej stanice, kde môžu v teple počkať na svoj spoj, prípadne čas do odjazdu venovať nákupom.

Novú autobusovú stanicu v komplexe Nivy na bratislavských Mlynských nivách otvorili koncom septembra 2021. Najbližších 40 rokov ju má prevádzkovať dopravca Slovak Lines.

Viac ako 1200 spojov denne

Keďže sme neboli súčasťou spomínaných rokovaní k téme zmeny využívania autobusovej stanice prímestskou autobusovou dopravou BSK, k spomínanému zámeru obmedzenia využívania stanice sa nevieme vyjadriť,“ uviedol pre TASR hovorca spoločnosti Štefan Bako.

Autobusová stanica Nivy bola, ako priblížil, dimenzovaná na 1200 a viac spojov denne. „V súčasnosti stanicu využíva denne len 970 spojov, čo je o 20 percent menej, ako bolo predpokladané minimum,“ skonštatoval hovorca. Aktuálna cena za využívanie stanice dopravcami podľa jeho slov odzrkadľuje reálne náklady vynakladané na jej prevádzku.

Pripomína, že súčasťou stanice je aj nepretržitá prevádzka bezpečnostnej služby, sociálne zázemia, úschovňa batožiny, moderná čakáreň, služba strát a nálezov či bezplatná wifi. „Veríme, že v budúcnosti budeme súčasťou prípadných rokovaní a akékoľvek rozhodnutia v tomto smere neovplyvnia úroveň štandardu cestujúcich, ani samotnú prevádzkyschopnosť stanice Nivy,“ uviedol Bako.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Autobusová stanica Nivy je otvorená
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM