Maros Palesch Rôzne

Najviac migrantov žije v Bratislavskom kraji

BRATISLAVA, 03.08.2011. Viac ako tretina všetkých cudzincov v SR žije v Bratislavskom kraji. Ako uvádzajú štatistiky Ministerstva vnútra SR počet cudzincov žijúcich na území Bratislavského kraja sa po vstupe Slovenska do EU v roku 2004 zvýšil z 5 627

Podľa bratislavského župana Pavla Freša je Bratislavský kraj z titulu sídla hlavného mesta pre cudzincov prirodzene najmä ekonomicky atraktívny, čo by mohlo výraznejšie napomôcť aj trhu práce.

„Pravdepodobne sa nevyhneme tomu, že v budúcnosti budú obsadzovať špecializované pracovné pozície aj migranti. Signálom je napríklad aj kontinuálne klesajúci záujem o štúdium na odborných školách“, povedal župan BSK Pavol Frešo.

Už teraz predstavujú cudzinci na území Bratislavského kraja takmer 3% všetkých jeho obyvateľov. „Dôležité je aby tieto komunity rešpektovali naše kresťanské, národné a kultúrne tradície“, dodal Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj potvrdil záujem participovať na projektoch v oblasti migrácie s Medzinárodnou organizácie pre migráciu pre Slovensko. Pre kraj je dôležité riešiť aj ekonomickú migráciu vysokokvalifi­kovanej pracovnej sily zo Slovenska do zahraničia. Vytvorenie podmienok pre návrat krajanov by mala byť podľa župana jedno z hlavných priorít štátu v tejto oblasti.

Zdroj: BSK, Lukáš DOBROCKÝ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM