Eliška Šándorová Rôzne

Najväčšia jazva Ružinova možno zmizne. Čo má vzniknúť namiesto nej?

Obyvatelia sa už desaťročie dívajú na betónový skelet v lukratívnej časti Bratislavy. Pokuty a exekúcie za desiatky tisíc eur sú neúčinné. Vdýchne život Ružinovu nový projekt?

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia jazva Ružinova možno zmizne. Čo má vzniknúť namiesto nej?
Zdroj: Dnes24.sk

Ružinovská „Hirošima“, ako zvyknú domáci označovať ruinu bývalého obchodného centra, by vraj nemala dlho špatiť okolie. Čoraz hlasnejšie sa šepká o zahraničnom investorovi a nových plánoch.

Opatrný starosta

Majiteľom skeletu i pozemkov je už roky Ivan Líška. Črtá sa však, že by ich mohol prevziať niekto iný. „Zaujímam sa o priebeh rokovaní medzi novými investormi a pánom Liškom,“ povedal nám starosta Ružinova Dušan Pekár. Podrobnosti nepriblížil a vo vyjadreniach zostáva opatrný. „Je prioritným záujmom mestskej časti, aby sa v dohľadnom čase situácia pohla dopredu. Záleží to ale na výsledku rokovaní medzi novými investormi a súčasným majiteľom,“ dodal.

Ide s dobou?

Aprílové vydanie Ružinovského echa približuje najnovšiu budúcnosť obchodného centra. Už sa nepočíta s 250 obchodmi, 11 kaviarňami, troma reštauráciami a množstvom kancelárskych priestorov ako v pôvodnom projekte Yosaria Plaza.

“Obchodný dom ostáva na dvoch podlažiach, ale v menšom rozsahu, ako bol pôvodný plán, keďže doba sa zmenila a veľkých obchodov je už dosť,“ vyjadril sa pre mesačník architekt Branislav Kaliský, autor nových vizualizácií. Návrh počíta aj so zeleňou, oddychovou časťou a so štartovacími bytmi pre mladých.

“Robíme na tom už viac ako rok. Dnes sme v štádiu, že je na stole takmer finálny návrh, v ktorom je jasné, čo na tom území vznikne. Raz, keď sa to podarí zrealizovať, bude to naozaj jedno skvelé územie,“ dodáva Kaliský.

Nášľapné míny

Nový investor sa však zrejme bude musieť vyrovnať aj s nášľapnými mínami v podobe pokút a exekúcií zo strany mestskej časti. Doterajšieho majiteľa sa totiž samospráva snažila potrestať viacerými sankciami za nedodržiavanie čistoty a poriadku. Najvyšší postih je na úrovni 60-tisíc eur. Štyri pokuty sú v exekučnom konaní.

Líška mlčí

Súčasný majiteľ Ivan Líška zatiaľ nepotvrdil, či sa naozaj chystá predaj skeletu a pozemkov. Na naše opakované maily s otázkami k problematike nereagoval.

A tak kým kultivovaná forma zelene existuje len na papieri, divoko rastúca si už reálne prerazila cestu na strechu. A keďže naša redakcia sídli priamo oproti betónovému skeletu, takmer každý deň sme svedkami toho, ako sa po najvrchnejších poschodiach prechádzajú tínedžeri túžiaci po adrenalíne.

Čítajte tiež: Ružinovská Hirošima: Nákupný raj je rajom potkanov a bezdomovcov

Ružinovská Hirošima
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM