Rôzne

Najstarší zábavný park na svete oslavuje 250 rokov. Od Bratislavy je len na skok

Pred 250 rokmi odovzdal Rakúsko-uhorský cisár Jozef II. verejnosti do užívania viedenský Práter. Dovtedy bol cisárskym loveckým parkom prístupným len pre aristokraciu. Dnes je Práter na Dunaji vyhľadávanou lokalitou, ľahko dostupnou aj zo slovenskej metropoly.

Ilustračný obrázok k článku Najstarší zábavný park na svete oslavuje 250 rokov. Od Bratislavy je len na skok
Zdroj: TASR

Keď ľudia hovoria o Prátri, väčšinou majú na mysli len známy viedenský zábavný park Wurstelprater. Práter však označuje rozsiahlu časť hlavného mesta Rakúska, v ktorej sa okrem Wurstelprater nachádza aj množstvo iných oddychovo-rekreačných miest, zelených plôch či športovísk.

Zábavný park je najstarším na svete. Prvýkrát bolo okolie Prátru spomenuté v spisoch v roku 1162. Do užívania ho ľuďom v roku 1766 odovdzdal rakúsko-uhorský cisár Jozef II. Do tej doby slúžil aristokracii na poľovačku.

Keď tu postupne od otvorení pre verejnosť začali vznikať kaviarne a obchodíky, pribúdať kolotoče, strelnice a rôzne stánky vznikol zábavný park Wurstelprater. Tento rok oslavuje 250te narodeniny.

Najikonickejšia stavba mesta

Dominantou zábavného parku je Wiener Riesenrad, teda veľké ruské koleso, postavené britským inžinierom Walterom Bassetom. Riesenrad patrí k najikonickejším stavbám mesta. Dosahuje výšku 65 metrov.

Okrem neho sa tu dnes nachádza i Múzeum Madame Tussauds a cez 250 najrôznejších atrakcií od kolotočov a dráh, cez strašidelné domy, bludiská až po tobogany a ďalšie iné.

V prírodnom parku Práter sa v roku 1873 konala obrovská svetová výstava. Dominantná až 84 metrov vysoká kupola hostila počas výstavy 53-tisíc vystavujúcich. V roku 1937 však ľahla popolom. Park bol zrekonštruovaný a obnovený po bombardovaní počas druhej svetovej vojny.

Viedenský Práter je otvorený denne od 10:00 do 1:00 po polnoci, v sezóne od 15. marca do 3. októbra. Vstupné do parku je zadarmo, platí sa však za jednotlivé atrakcie, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od 1 eura do 10 eur

Čítajte tiež: V bratislavských viechach sa žilo veselo a družne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM