Tlačové správy

Nájsť šťastie TU a TERAZ?

Keď motivačné knihy nestačia.

Ilustračný obrázok k článku Nájsť šťastie TU a TERAZ?
Zdroj: www.torden.sk

Dnes vo vydavateľstve TORDEN čitatelia intenzívne diskutujú o japonskom spôsobe šťastia. Aj vás pozývame, aby ste sa pridali.

Ichigo-Ichie znamená „Teraz alebo nikdy“. Doslovne sa dá preložiť ako „ Jedno stretnutie“ alebo „Jeden okamih, jedna príležitosť“. Ak necháme túto chvíľu odísť bez toho, aby sme si ju naplno užili, navždy sa stratí. Tento princíp súvisí s notoricky známym „motýlím efektom“, podľa ktorého každá naša činnosť alebo nečinnosť v súčasnosti vedie v budúcnosti k jedinečnému, nenapodobiteľnému výsledku. Ray Bradbury vo svojom príbehu „A zvuk hromu“ predstavil jeden zo scenárov vývoja udalostí.

Zima postupne ustupuje jari a prichádza čas na kvety, slnečné lúče a vône nových nápadov. Pre Japoncov je tento okamih spojený so sakurovým kvetom. Na túto udalosť čakajú celý rok, pretože sakura kvitne iba raz ročne a trvá to len pár týždňov. Táto udalosť je pre nich ako „Ichigo-Ichie“ – to, čo teraz žijeme, sa už nikdy nestane. Až keď premeškajú podobnú alebo jedinečnú príležitosť, začnú si spomínať na ďalšie jedinečné okamihy, o ktoré možno prišli, pretože boli príliš zaneprázdnení myšlienkami na minulosť alebo budúcnosť.

Prvýkrát sme o výraze Ichigo-Ichie počuli od našich partnerov v Španielsku. Po vypočutí významu, ktorý sa skladá zo štyroch japonských „hieroglyfov“, sme sa bez váhania rozhodli vydať knihu o filozofii „Šanca jedenkrát v živote“.

Zdroj: www.torden.sk

Mohlo by sa zdať, že táto fráza znie apokalypticky. V skutočnosti je to však naopak. V ére absolútnej nejednotnosti a povrchnosti, so všetkou našou unáhlenosťou a neschopnosťou počúvať, sa vo vnútri každého človeka stále skrýva kľúč, ktorý môže znovu otvoriť dvere vzájomnému porozumeniu a harmónii s ostatnými ľuďmi, ako aj láske k životu samému. A tento kľúč sa volá Ichigo-Ichie.

Trochu z histórie o vzniku vzorca pre šťastie. Alebo, ako napísal rímsky básnik Horatius v 1. storočí pred naším letopočtom „Carpe diem“ – využite okamih, žite pre dnešok naplno a nespoliehajte sa na zajtrajšok. Je to jednoduché, príležitosť alebo stretnutie so životom je niečo, čo sa deje teraz a tu. A ak túto príležitosť nevyužijete, navždy ju stratíte. Ako hovorí populárne príslovie: žijeme len raz.

Prvá písomná zmienka o Ichigo-Ichie sa nachádza v dokumente z roku 1588, ktorý napísal majster čajového obradu Yamanoue Souji. Doslovne je tam toto: „S pohostinným hostiteľom by sa malo zaobchádzať tak, akoby ste sa mali stretnúť iba raz v živote. “ Každý národ má svoj vlastný spôsob šťastia. Napríklad Hugge – dánsky spôsob šťastia v prvom rade učí osobitnému prístupu k životu, ktorý nachádza radosť v známych a každodenných veciach, ako sú silné rodinné tradície, zvláštna atmosféra útulnosti v dome, prechádzky na čerstvom vzduchu, voľby v prospech života, dobrá komunikácia, schopnosť tešiť sa z toho, čo je a nesnažiť sa byť tým, čím nie sme.

Alebo holandský spôsob ničnerobenia – „Nixen“. Táto filozofia spočíva v tom, že si urobíte čas sami pre seba a necháte mozog relaxovať, nesústredíte sa na detaily. Každý to chápe po svojom. Niekto sa uvoľní tým, že hodí kamienky do vody a sleduje, ako sa kruhy vo vode rozchádzajú, niekto iba pozerá z okna a sleduje okoloidúcich. Každý si nájde svoj spôsob relaxácie. Taliani majú „Dolce far niente“ – „sladké nič nerobenie“ a užívajú si prítomný okamih – najvyššiu blaženosť, za ktorú sa oplatí životu poďakovať. Francúzska filozofia – Joie de vivre. Švédi majú „Lagom“ – „všetko s mierou“.

Všetky tieto filozofické hnutia je možné nájsť spolu v jednej japonskej myšlienke – Ichigo-Ichie. Je o nej napísaná celá kniha, ktorá vyšla vo vydavateľstve TORDEN.

Zdroj: www.torden.sk

Kniha má okrem jedinečných informácií a inšpiratívnych obrázkov obrovskú moc pomôcť začleniť filozofiu Ichigo-Ichie do každodenného života. Osem lekcií harmónie pre život v štýle Ichigo-Ichie sú:

  1. Zistiť, čo sa deje okolo.
  2. Užívať si okamih.
  3. Zbaviť sa rušivých vplyvov.
  4. Odstrániť všetko nepotrebné.
  5. Prestať sa porovnávať s ostatnými.
  6. Užívať si nedokonalosť.
  7. Prejavovať súcit.
  8. Zbaviť sa očakávaní.

Ako napísal Marcus Aurelius vo svojich úvahách: „Nie smrti by sa mal človek báť, ale toho, že nikdy nezačne žiť “- to je skutočná dráma existencie.

Pozrime sa však, viete žiť v prítomnosti?

Život sa deje tu a teraz. Ako povedal Marcel Proust, „Jedna hodina je váza plná vôní, zvukov, vzorov, počasia.“ Niektorí sa snažia kontrolovať každú sekundu svojho života, iní sa radi spontánne odovzdajú danému okamihu. Navrhujeme, aby ste absolvovali tento malý test a zhodnotili tak svoju schopnosť žiť v prítomnosti a užívať si chvíle:

Zdroj: www.torden.sk

1. Dostanete nepríjemný mail, správu alebo telefonát…
a) V tom momente sa naštvem a okamžite na to odpoviem, ako považujem za vhodné, ale potom na celú tú záležitosť zabudnem.
b) Zaoberám sa tým dlhý čas, až kým nenájdem správny spôsob reakcie.
c) Možno odpoviem a možno nie, ale problém ma aj tak trápi po celý deň alebo aj niekoľko dní.

2. Už nejakú dobu sa jeden z priateľov zdá byť príliš roztržitý a menej srdečný ako obvykle.
a) Príliš si to nevšímam. Asi je pod stresom alebo má toho veľa v práci. Keď sa veci ukľudnia, vráti sa späť do normálu.
b) Napíšem mu dlhý mail alebo ho prinútim ísť von, aby som to vystupňoval a zistil, či má niečo proti mne alebo či nemá nejaký problém.
c) Cítim sa urazene, že sa ku mne tak chladne správa a vymažem ho zo svojho života. Ak niekto nie je schopný opätovať moju náklonnosť, jednoznačne si ju nezaslúži.

3. Odídem na dovolenku a keď prídem na miesto zistím, že stratili môj kufor. Prejde dvadsaťštyri hodín a ešte stále ho nenašli.
a) Nemám v úmysle si pokaziť dovolenku, kúpim si nejaké šatstvo a nevyhnutné veci a začnem si užívať pobyt. Ak sa kufor neobjaví, požiadam o náhradu škody za stratenú batožinu keď sa vrátim domov.
b) Počas dovolenky volám do leteckej spoločnosti dvakrát denne a vyzývam pracovníkov, aby neprestávali hľadať môj kufor. Treba na nich tlačiť!
c) Tak veľmi mi prekáža, že som bez môjho oblečenia a osobných vecí, že si nedokážem vychutnať dovolenku. Nerobím nič iné, len nadávam na leteckú spoločnosť a tých jej neschopných zamestnancov.

4. Dočítal som sa v novinách, že moja spoločnosť alebo sektor v ktorom pracujem vstupuje do krízy.
a) Vykonávam naďalej svoju prácu najlepšie ako len viem, keďže je to jediná časť v rámci mojej zodpovednosti.
b) Začínam obtelefonovávať kolegov v danom sektore, aby som si overil, či je situácia tak znepokojujúca, ako sa hovorí.
c) Prepadne ma strach a začnem si hľadať alternatívy pre prípad, že by som sa naozaj ocitol na ulici.

5. Dozvedel som sa, že jedna moja profesorka, výborná učiteľka, ktorú som si veľmi vážil, má smrteľnú chorobu.
a) Zoženiem si adresu nemocnice v ktorej je hospitalizovaná a ak bude súhlasiť, pôjdem ju čo najskôr navštíviť.
b) Začnem premýšľať nad pominuteľnosťou života. Aj všetko to dobré, čo na svete jestvuje má svoj koniec!
c) Moja hypochondria sa stupňuje a sľúbim si, že pôjdem na pravidelnú prehliadku.

Odpovede a) majú hodnotu 0 bodov, b) majú hodnotu 1 bod, c) majú hodnotu 2 body. Spočítaj celkový počet bodov z piatich odpovedí a pozri si svoj profil.

Ak ste dosiahli od 4 do 10 bodov, znamená to, že sa môžete ľahko utopiť v minulosti alebo v budúcnosti, čo vám neumožňuje naplno si vychutnať prítomný okamih v dôsledku stresu alebo zvýšenej úzkosti. Musíte sa naučiť, ako sa vrátiť do súčasnosti a použitie Ichigo-Ichie vám pomôže dosiahnuť, aby bol váš vlastný život dokonalejší a šťastnejší, zbavil ho bremena minulosti a starostí o budúcnosť. Musíte sa naučiť žiť zmysluplne v prítomnosti, rozpoznávať a oceňovať to, čo vám dáva každá chvíľa.

Viac o žití Ichigo-Ichie sa dočítate v našej knihe. Prejdite na náš webový odkaz, kde si môžete objednať knihu o tom, ako sa naučiť byť šťastný tu a teraz.

V recenziách od našich čitateľov bola zmienka o tom, že kniha Ichigo-Ichie obsahuje podobný koncept ako Ikigai – japonský koncept hľadania vlastného osudu, aby sme našli svoj zmysel života. Toto je obdobie, keď život vyžaduje akciu, správnu voľbu, zmenu vektora myšlienok. Kľúč k úspešnému výsledku spočíva vo vašom Ikigai. Definujte si to pomocou našej knihy.

Zdroj: www.torden.sk

Pri hľadaní vlastného Ikigai a šťastia tu a teraz s filozofiou Ichigo-Ichie vám pomôžu odporúčania, ktoré môžete praktizovať úplne kdekoľvek. Iba dvadsať minút denne bude stačiť na to, aby ste čoskoro dosiahli stav vyrovnanosti a naučili sa žiť v prítomnom okamihu. Knihy vás budú odteraz inšpirovať, aby ste si užili nezabudnuteľné chvíle po boku ľudí, ktorí sú vám drahí. Avšak najprv treba začať sám od seba.

Aj vydavateľstvo TORDEN začalo svoje dobrodružstvo vydaním prvej knihy v roku 2016 a o 5 rokov sme našli svoje Ikigai, tu a teraz. Naše vydavateľstvo vydáva knihy, ktoré sú síce aktuálne, ale líšia sa od tých bežných. Náš Ikigai je príležitosťou poskytnúť čitateľom také knihy, ktoré ako kaleidoskop zhromaždia všetky mozaiky do skutočného obrázku, ktorý vytvorí pochopenie sveta a súvislosti faktov s udalosťami. V našom vydavateľstve nájdete knihy o histórii, vede, geopolitike, filozofii, ekonomike, motivácii a sebarozvoji. A je možné, že to, čo ste tak dlho chceli, ale báli ste sa to zistiť, je na stránkach nášho vydavateľstva. Žijeme tu a teraz. Čítanie kníh neodkladajte, pretože vo väzbe je múdrosť. Čo poviete?

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: www.torden.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM