KAW Správy Samospráva

Najdôležitejšia vec na Vianoce: Porozprával nám o nej župan Juraj Droba

Vianočné zvyky u Drobovcov sú podobné ako vo väčšine slovenských rodín. Niečím sa však predsa len líšia.

Ilustračný obrázok k článku Najdôležitejšia vec na Vianoce: Porozprával nám o nej župan Juraj Droba
Zdroj: Juraj Droba

Vianoce sú pre rodinu bratislavského župana Juraja Drobu najväčším sviatkom v roku. Trávi ich s rodinou a najbližšími. O atmosféru počas najštedrejšieho dňa sa podelil aj s redakciou Bratislava24.

„Vianoce sú pre mňa naozaj výnimočným sviatkom. Sú spojené s pokojom a pohodou v kruhu najbližších. Dlhodobo sa mi darí odolávať komerčnému tlaku Vianoc, a o to viac si užívam prítomnosť milovaných osôb a kľud. Tradične ich budem tráviť s rodičmi a so synom,“ hovorí Juraj Droba.

Kapor aj rybacia polievka

Vianoce sú najmä duchovné sviatky, no v každej rodine sa spájajú aj s vôňami a chuťou dobrého jedla. „Vedie jednoznačne kapor a šalát, ale máme aj rybie filé. Okrem týchto tradičných jedál však na stole miesto kapustnice je aj rybacia polievka. Koláče sú samozrejmosťou a keď som bol menší, bol som veľkom šikovný cukrársky učeň mojej mamy. Šéfkou varenie a pečenia je moja mama, ktorá je úžasná kuchárka,“ ospevuje kuchárske umenie svojej mamy župan.

Darčeky nie sú najdôležitejšie

Vianočné zvyky u Drobovcov sú podobné ako vo väčšine slovenských rodín. „U nás sa tradícií držíme. Na Štedrý deň jeme málo, i keď zlaté prasiatko som ešte nevidel, a okolo šiestej začne Štedrá večera. Začíname ju oplátkami s medom a vlašskými orechmi, pokračujeme rybacou polievkou a kombináciou kaprích podkovičiek a rybieho filé so šalátom. Darčeky sa rozbaľujú po večeri. Pri stole nesmie chýbať ani prestretý jeden prázdny tanier pre všetkých tých, ktorí nemôžu byť na Štedrý večer s nami pri stole,“ popisuje vianočný obrad Juraj Droba.

Darčeky potešia každého, neukrývajú však to najdôležitejšie posolstvo. „V tomto období to najdôležitejšie je byť spolu v kruhu rodiny a zachovať si pevné zdravie. Aj návštevy, ktoré si musíme odoprieť, berme ako príležitosť na viac oddychu pre seba,“ dodáva na záver župan Bratislavského kra­ja.

Juraj Droba zaprial krásne Vianoce všetkým obyvateľom Bratislavského kra­ja:

PRAJEM VÁM PEKNÉ VIANOCE Po tomto šialenom roku si naozaj zaslúžime pár dní pokoja a pohody. Vôbec nevadí, že bude menej...

Posted by Juraj Droba on Sunday, December 20, 2020

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM