Michaela Katonová Rôzne

Najčastejšie terče grafity v Bratislave. Prečo sa sprejeri vracajú na "miesto činu"?

Trnavské mýto, Most SNP, Patrónka či viaceré podchody v Petržalke. Tradičné ciele pouličných umelcov a vandalov, ktorí nemajú s umením nič spoločné.

Ilustračný obrázok k článku Najčastejšie terče grafity v Bratislave. Prečo sa sprejeri vracajú na "miesto činu"?
Zdroj: Dnes24.sk

Kým hlavné mesto pokračuje v boji s grafitmi, samozvaní umelci a vandali vytrvalo „upravujú“ nové aj vyčistené miesta. Bývalý grafiťák Igor hovorí, že niektoré lokality budú priťahovať pozornosť stále. „Typickým príkladom je podchod na Trnavskom mýte a Patrónka. Sú bez kamier, málokedy sú tam policajti a v noci nie sú uzatvorené. Okrem toho sú to dosť členité priestory, je sa kde ukryť, dá sa rýchlo utiecť," približuje vlastné skúsenosti.

Sprejerov by podľa neho mohol odradiť viacnásobné čistenie. „Jasné, že to demotivuje, keď autor vidí, že jeho dielo tam už nie je. Hoci z trucu ešte niečo pomaľuje, tretíkrát sa už nevráti. Niekoľkonásobné čistenie určite zminimalizuje návrat sprejera na dané miesto,“ hovorí Igor.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Trnavské mýto patrí k najčastejším terčom vandalov. Prečo tu začínajú všetci sprejeri?

Miest, kde sa sprejeri s obľubou vracajú, je Bratislave hneď niekoľko. „Pre všetkých, ktorí nedokážu žiť bez adrenalínu je top Most SNP. Uniká sa síce ťažko, ale tie steny si pýtajú farbu,“ hovorí grafiťák Miloš. Podobne provokatívne názory má aj na steny petržalských panelákov, no nikdy ho nelákali historické budovy v Starom meste. „Mám rešpekt pred starými objektmi v centre, ale Petržalka je bašta. Povedal by som, že aj Vrakuňa, aspoň v niektorých častiach,“ rozpráva Miloš.

Obaja sa však zhodujú v tom, že grafiťáci by sa na tieto miesta nevracali, keby videli, že funguje kontrola zo strany mesta. „Ak by som vedel, že tam pravidelne hliadkujú policajti alebo mi nechytí sprej kvôli antigrafity náteru, stratil by som záujem,“ povedal Igor.

Potvrdzuje to aj vyjadrenie Miroslava Káčera, ktorý denne čistí grafity so špeciálnym prístrojom, ktorý zakúpilo mesto. „V Petržalke na Dolnozemskej som odstránil nápisy a po troch dňoch sa objavili znova na tom istom mieste. Opäť som ho vyčistil od vtedy je to čisté. Nepísané pravidlo hovorí, že keď sa miesto vyčistí dva – trikrát, už sa tam nevrátia.“

Situácia by sa čoskoro mohla obrátiť v prospech mesta a občanov. Okrem spomínaného prístroja, ktorý si môžu požičať aj vlastníci postihnutých nehnuteľností, sú posilnené policajné hliadky a zároveň mesto poskytuje grant. Požiadať oň môže aj súkromník, udeľuje sa v maximálnej výške 3-tisíc eur.

Prečítajte si tiež: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM