Maros Palesch Krimi

Najčastejšie sa falšujú 20, 50 a 100 eurové bankovky

Falšovatelia eurových bankoviek zameriavajú 90 percent svojej činnosti na napodobňovanie peňazí v hodnotách 20, 50 a 100 eur. K tomu im napomáha nové technické vybavenie, ale aj nové postupy z Číny. Po otvorení konferencie o ochrane a falšovaní eura

„Začali používať aj nové hologramy, aby to vyzeralo čo najdôveryhodnej­šie,“ načrtol Seibold. Napriek tomu si myslí, že vyrobiť 100-percentnú falošnú kópiu eurovej bankovky v súčasnosti nie je možné. Nemci na konferencii predstavia špeciálne vycvičeného psa, ktorý je schopný odhaliť falošné eurobankovky vďaka tomu, že čuchom rozozná zloženie farby.

„Dôležité je, aby sa vymieňali informácie medzi jednotlivými justičnými zbormi, pretože aj falšovatelia eurových bankoviek stále vymýšľajú nové a nové metódy, ktoré sa ťažšie odhaľujú,“ povedal minister vnútra SR Daniel Lipšic, ktorý deviaty ročník konferencie EURO South-East otvoril.

V roku 2010 bolo podľa údajov Národnej banky Slovenska na území SR zadržaných 1428 falzifikátov eurových bankoviek v celkovej hodnote 117.365 eur. Až 85 percent z nich boli falzifikáty 20-, 50– a 100-eurových bankoviek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM