Rôzne

Na Železnej studničke sa bude opäť pomáhať žabám pri migráciách

Na bratislavskej Železnej studničke začnú v sobotu 12. marca pomáhať ropuchám pri jarných migráciách. Od rána sa budú na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestu stavať červené fóliové zábrany. Ropuchy potom prenesú do rybníkov.

Ilustračný obrázok k článku Na Železnej studničke sa bude opäť pomáhať žabám pri migráciách
Zdroj: Webnoviny.sk

Cieľom akcie je záchrana ropuchy obyčajnej (Bufo bufo) a čiastočne aj skokana hnedého (Rana temporaria). Účastníci prvej etapy akcie – stavby zábran sa stretnú v sobotu ráno pod Červeným mostom. Môžu si doniesť vlastné motyky alebo sekery.

Obmedzené množstvo náradia poskytne na mieste i organizátor. Kto sa chce zúčastniť na druhej etape – prenose žiab, má sa vopred nahlásiť organizátorom telefonicky alebo mailom. Treťou časťou akcie bude odstránenie zábran, keď ropuchy po nakladení vajíčok budú opúšťať rybníky.

„Žaby zachytené za zábranami, ale aj tie, ktoré budú nájdené živé na ceste, sa budú prenášať vo vedierkach cez cestu, vždy do najbližšieho rybníka. Nakoľko je migrácia žiab závislá na teplote, doterajšie teplé počasie spolu s prípadným dažďom, môže spôsobiť pomerne rýchlu a krátku tohtoročnú migráciu,“ vysvetľujú členovia mimovládnej organizácie Miniopterus.

Zo štatistického vyhodnotenia jednotlivých ročníkov vyplýva, že počet zachránených ropúch sa v priemere pohybuje v rozmedzí 6 až 10-tisíc.

Tieto počty čiastočne kolísajú. „Pomer usmrtených a zachránených ropúch v prvých rokoch akcie bol takmer jedna k jednej. V posledných rokoch tvoria usmrtené ropuchy len cca 3 percentá z celkového počtu zaznamenaných žiab,“ uvádza sa na internetovej stránke združenia Miniopterus.

Dobrovoľníci sa stretávajú v sobotu o 8.20 hodine pod červeným mostom na Železnej studienke, odkiaľ je naplánované odviezť sa autobusom k vyššie položeným rybníkom.

Akciu „Pomoc ropuchám pri jarných migráciách“ organizujú členovia mimovládnej organizácie Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody – Správou CHKO Malé Karpaty. Tento rok sa koná už 31. ročník.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Kúpele na Železnej studničke a palmy v Sade Janka Kráľa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM