Rôzne

Na Záhorí pozor! Postrekovať proti komárom začnú už dnes

Obyvatelia regiónu hlásia veľké množstvo komárov. Na postrek bude použitý aplikovaný roztok v nízkej koncentrácii, ktorý sa rýchlo rozkladá.

Ilustračný obrázok k článku Na Záhorí pozor! Postrekovať proti komárom začnú už dnes
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude aj tento rok realizovať postreky proti komárom. Prvé sa uskutočnia vo štvrtok a v piatok (8. a 9. júna) na Záhorí v okolí rieky Morava.

Postrek môže ohroziť včely

Kraj reaguje na upozornenia obyvateľov tohto regiónu, ktorí hlásia veľké množstvo komárov. Postreky proti komárom zabezpečuje BSK na základe žiadostí zástupcov samotných miest a obcí. V prvej vlne zrealizujú postrek v obciach Suchohrad, Lozorno, Jakubov, Veľké Leváre, Malé Leváre, Vysoká pri Morave, Závod, Gajary, Plavecký Štvrtok, Záhorská Ves a v meste Stupava. „V prípade potreby budeme postreky opakovať,“ informoval predseda BSK Pavol Frešo.

Postrek bude realizovať spoločnosť Chemix-D, s ktorou má kraj platnú zmluvu. Postreky budú aplikované pozemne v intravilánoch a extravilánoch obcí, ktoré o to prejavili záujem. „Použité postreky i postupy na ničenie komárov neohrozujú ľudské zdravie,“ zdôraznila hovorkyňa BSK Lucia Forman. Vysvetlila, že aplikovaný roztok je v nízkej koncentrácii, rýchlo sa rozkladá na neškodné látky a neohrozuje ani ryby, plazy či obojživelníky, je neškodný aj k domácim zvieratám a šetrný k necielenému hmy­zu.

„Keďže však môže byť aplikovaný roztok nebezpečný pre včely, oznámili sme dotknutým obciam o včelstvách, ktoré evidujú, aby informovali realizátora postreku,“ uviedla hovorkyňa BSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM