Aktualizované Tomáš Stupavský Kultúra

Na výstave v SNG sa predstavia najvýznamnejšie české sochárky 20. storočia

Letný večer v Slovenskej národnej galérii (SNG) s Jaromírom Zeminom je sprievodné podujatie k výstave Sochárky. Stretnutie s týmto významným českým historikom umenia sa uskutoční vo štvrtok 30. júla o 18.00 h.

Ilustračný obrázok k článku Na výstave v SNG sa predstavia najvýznamnejšie české sochárky 20. storočia
Zdroj: TASR

Podtitul výstavy na druhom poschodí Esterházyho paláca SNG v Bratislave je Výber osobností česko-slovenského sochárstva. Sú tam výtvarníčky, ktoré v minulom storočí tento umelecký odbor vyštudovali, aj sa sochárstvu venovali. Z ČR ide o diela Hany Wichterlovej (1903–1990), Evy Kmentovej (1928–1980), Marie Bartonkovej-Drábkovej (1908–1993), Júlie Horovej-Kováčikovej (1906–1978), Eugénie Lugsovej (1923–2013), Věry Janouškovej (1922–2010), Vlasty Prachatickej (1929).

Podľa kurátorky expozície Vladimíry Büngerovej zo SNG niektoré z nich sú na Slovensku málo známe alebo ešte u nás vôbec nemali výstavu, aj keď ich tvorba je už uzavretá.

Jaromír Zemin všeličo o nich prezradí. Tento historik umenia, esejista, básnik, kresliar a fotograf pracoval v Ústave teórie a dejín umenia ČSAV (1959–1961), Národnej galérii v Prahe (1961–1992) v zbierkach moderného umenia a zahraničnej maľby 19. a 20. storočia. Prednášal dejiny umenia na katedre alternatívneho divadla a doteraz učí na katedre scénografie DAMU v Prahe.

Bol kurátorom mnohých výstav českého umenia v ČR, zahraničí i na Slovensku (Turčianska galéria v Martine). Určitý čas nemohol verejne publikovať. Od 90. rokov napísal viacero odborných kníh o výtvarnom umení.

Výstava Sochárky má aj publikačný projekt vo forme 160–stranového katalógu. Obidve formy prezentujú ženské osobnosti, ich prínos a špecifiká pre dejiny výtvarného umenia v tematických okruhoch, ktoré objasňujú nástup žien do sochárskeho umenia, ich pozíciu a umelecké výsledky v odbore považovanom za výrazne mužské teritórium.

Ženy v ňom mali priestor, ktorého dimenzie je potrebné pripomenúť a predstaviť. Všetky absolvovali klasické sochárske štúdium (ŠUP a VŠVU v Bratislave, AVU a VŠUP v Prahe) a mnohé z nich sú neznáme, zabudnuté, stratené, opomenuté dejinami, teóriou umenia a múzejnými zbierkami alebo predstavované v kontexte úžitkového a dekoratívneho umenia. Výstavu nemožno vnímať ako malé monografie vybraných autoriek.

Okrem trojrozmerných diel sochárskeho a úžitkového charakteru sú prezentované kresby, fotografie, koláže, grafiky, modely a iné dokumenty sprostredkujúce fenomén sochárok v umení 20. storočia.

„Pre pochopenie sochárstva, prechádzajúceho v minulom a súčasnom storočí krízou, je výstavný projekt doplnením neznámych území a sústredením sa na diela a osobnosti, ktoré ostali mimo hlavnej hry vo výtvarnom umení,“ zdôvodňuje Büngerová.

Výstava potrvá do 16. augusta.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM