Alexandra Húsková Samospráva Samospráva

Na Tomášikovej vyrúbu desiatky stromov pri futbalovom ihrisku

Novomestský športový klub 1922 argumentuje tým, že stromy v zmysle znaleckého posudku ohrozujú zdravie, životy 250 detí, majetok klubu, ako aj v blízkosti parkujúce automobily.

Ilustračný obrázok k článku Na Tomášikovej vyrúbu desiatky stromov pri futbalovom ihrisku
Zdroj: TASR

V blízkosti futbalového ihriska na Tomášikovej ulici v Novom Meste budú v najbližších dňoch odstránené desiatky stromov. O ich výrub požiadal športový klub, ktorý na ihrisku hráva – stromy sú totiž v zlom stave a ohrozujú okolie i malých futbalistov.

Dreviny určené na výrub rastú v areáli futbalového ihriska popri oplotení. „Ide o líniový porast slúžiaci ako vetrolam, prerastajúci ponad oplotenie nad budovy, komunikáciu a priľahlé parkovisko,“ uvádza sa v popise v dôvodovej správe rozhodnutia o výrube. Konáre z poškodenej koruny jedného zo stromov v minulom roku padli na priľahlú budovu.

Do správneho konania sa zapojili aj dve občianske združenia – OZ Nádej pre Sad J.Kráľa a Združenie domových samospráv. OZ Nádej pre Sad J.Kráľa sa po obhliadke k výrubu stromov vyjadrilo súhlasným stanoviskom.

„Na mieste sa zistilo, že stromy navrhnuté na výrub sú "preschnuté s výraznými defektmi, majú viditeľné dutiny na kmeni, množstvo poškodení na kôre, sú náchylné k zlomu, majú viditeľné známky odumierania kostrových konárov a rozpadajúce koruny,“ uviedol hovorca MÚ Nové Mesto, Marek Tettinger.

Prvá fáza výrubu sa uskutoční 12. marca. Dohromady odstránia 40 stromov, z veľkej časti topoľov.

Mestská časť Nové Mesto zároveň uložila klubu povinnosť zabezpečiť náhradnú výsadbu na mieste vyrúbaných stromov. Vzhľadom na objem drevín, povolených na odstránenie, sa výrub uskutoční v dvoch fázach. Po prvej fáze výrubu sa uskutoční prvá časť náhradnej výsadby, za ktorou bude nasledovať druhá fáza výrubov a následne ostatná náhradná výsadba.

„V prvej etape pribudne 10 dubov letných a 40 hrabov obyčajných. V druhej etape bude vysadených 15 dubov, 40 hrabov, tri cédre atlaské a tri tisy obyčajné,“ informoval Marek Tettinger.

Výsadba má byť zrealizovaná najneskôr do konca roka 2018.

Prečítajte si aj: Kauza výrubu stromov v centre neutícha, magistrát prišiel s novými informáciami

Foto:Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM