Rôzne

Na Slovensku by mal vzniknúť nový geopark. Prevedie nás krásami Malých Karpát

Milovníci prírody a turistiky majú dôvod na radosť. Už čoskoro by mohol v našom kraji vzniknúť Geopark Malé Karpaty.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku by mal vzniknúť nový geopark. Prevedie nás krásami Malých Karpát
12
Galéria
Zdroj: pixabay.com

V súčasnosti sú na Slovensku zriadené tri geoparky – Banskobystrický, Banskoštiavnický a Novohradský geopark. Tento počet by sa mohol v blízkej budúcnosti navýšiť. V pláne je totiž Geopark Malé Karpaty.

Čo je to geopark?

Geopark je miesto bohatého geologického a archeologického významu a má obrovský potenciál v rozvoji turistiky a využívania voľného času.

Toto územie sa snaží o trvalo udržateľný rozvoj a má silnú riadiacu štruktúru, ktorá je podporovaná európskym programom financovania, ktorý prispieva k jeho ďalšiemu rozvoju. Zároveň je geopark významný pre miestny ekonomický rozvoj, pretože prispieva k zvýšeniu zamestnanosti a k novým ekonomickým aktivitám regiónu.

Odpočinkové zóny a interaktívne prvky

Geopark Malé Karpaty navrhla nezisková organizácia Barbora, ktorej pri realizácii pomáha množstvo záujmových skupín, organizácií a občianskych združení. Podľa projektového zámeru má mať geopark rozlohu 560 kilometrov štvorcových s počtom lokalít 102.

Projekt je zameraný na vytvorenie siete významných geotopov, ktoré sú súčasťou prírodného, historického alebo kultúrneho dedičstva, nachádzajúcich sa v malokarpatskom regióne. „V parku by mali vzniknúť odpočinkové zóny, náučné panely a rôzne interaktívne prvky,“ informuje Bratislavský samosprávny kraj na facebookovom profile.

Začiatkom roka uzrel svetlo sveta aj krátky film (video nájdete pod článkom, pozn. red.), ktorý podporuje vznik Geoparku Malé Karpaty a zároveň pozýva ľudí do tohto regiónu objavovať tajomstvá a poklady, ktoré ukrýva príroda Malých Karpát.

Zdroj: YouTube.com
Krásy Malých Karpát
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM