Rôzne

Na petržalskej strane by mohla pribudnúť zastávka električky Lido

Nové Lido chce prepojiť izolované časti mesta. Mestský park by sa mal tiahnuť od Sadu Janka Kráľa až do centra Nového Lida.

Ilustračný obrázok k článku Na petržalskej strane by mohla pribudnúť zastávka električky Lido
8
Galéria
Zdroj: magazin.novelido.sk

Nové Lido by malo tvoriť päť verejných priestorov. V hlavnom meste by vďaka projektu mohlo vzniknúť nielen viac zelene, mal by hlavne prepojiť izolované časti mesta.

Nové Lido

Víziou projektu je Bratislava tak, ako vždy mala vyzerať. Nové Lido bude tvoriť nábrežný park, ktorý má predĺžiť Sad Janka Kráľa až za most Apollo. Centrálny park má prepojiť park a zastavanú oblasť, dôležitou súčasťou bude námestie, ktoré by sa malo križovať s mestským bulvárom plným kaviarní, reštaurácií a obchodov. Medzi kancelárskymi budovami by mal vzniknúť aj zelený office park, ktorý bude možné využívať počas obednej prestávky alebo aj na prácu.

Spoločná štúdia iniciatív Lido Lagúna a Nové Lido odporúča vytvoriť medzi Starým mostom a Prístavným mostom verejnú pláž, promenádu a prírodný park. Viac TU. Námestie sa stane nielen fyzickým jadrom úplne novej štvrte, ale aj jeho spoločenským centrom. Zo všetkých kútov Nového Lida k nemu bude rovnako blízko. Viac TU.

Mestský park

Iniciatíva Nové Lido predstavila po nábreží a námestí ďalší z piatich verejných priestorov Nového Lida – mestský park. Ten by sa mal tiahnuť od Sadu Janka Kráľa do centra Nového Lida. Park by síce mal byť prepojený so Sadom Janka Kráľa, nebude však jeho súčasťou. Sad Janka Kráľa a park Nového Lida budú v kontraste historické vs. moderné.

Centrálny priestor Nového Lida by mal tvoriť multifunkčný verejný priestor s oddychovou zónou a ihriskami pre deti. „Myšlienka vytvoriť v centrálnej časti Nového Lida namiesto hlavnej rušnej ulice skôr mestský park, je tu už dlhšie. My by sme na ňu chceli nadviazať, a do istej miery ju ešte viac, už v súčasnom období, rozpracovať a zvýrazniť smerovanie jej riešenia,“ uvádza iniciatíva Nové Lido na svojom webe.

Centrálny priestor by mal byť bohatý na možnosti trávenia voľného času, nájsť by sme tu mohli športoviská či detské ihriská, budete si sem môcť prísť zabehať či zacvičiť vo vonkajšom fitnes, v lete by sa tu mohli konať koncerty či premietania pod holým nebom, letné čitárne a ďalšie sezónne podujatia.

Mikropark

Zaujímavým by mal byť aj mikropark s intímnymi priestormi, v ktorom bude krajina citlivo zvlnená a priestorovo navýšená. „Samotné mikropriestory budú navzájom oddelené hranami či zelenými stenami. Jednotlivé mikroizby môžu mať kruhový tvar. Pospájaním kruhov dokopy sa naprieč priestorom vytvoria meandrujúce chodníky, ktoré veľmi príjemným spôsobom návštevníka povedú parkom,“ približuje iniciatíva Nové Lido.

Srdce parku by mohlo slúžiť slúžiť na športové a relaxačné účely. Priestor sa tu nájde aj pre mestský amfiteáter. „Pozdĺž okraja otvoreného parku by mala prechádzať nová električková trať, ktorá ale bude fyzicky oddelená výsadbou a zvlnením terénu, takže ľudia ležiaci na lúke si budú môcť nerušene užívať zeleň.“

Pre cestujúcich zo vzdialenejších častí mesta na petržalskej strane pribudne aj zastávka električky Lido.

Iniciatíva Nové Lido na webe prezentovala svoju základnú víziu. Finálna podoba vznikne po transparentnej a kontinuálnej komunikácii so všetkými účastníkmi – privátnym sektorom, verejnosťou a komunálnou správou počas procesu prípravy a samotnej výstavby. „Nové Lido je chýbajúce “lepidlo” Bratislavy. Miesto, ktoré vyváži Bratislavu, rozšíri jej centrum a prepojí medzi sebou izolované časti,“ vysvetľuje iniciatíva.

Nové Lido
8
Galéria
Zdroj: magazin.novelido.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM