Rôzne

Na OLOmpiáde bude súťažiť viac ako 20 tisíc detí

V bratislavskej Zoologickej záhrade dnes slávnostne odštartovali štvrtý ročník veľkej detskej súťaže v separovaní komunálneho odpadu Olompiáda.

Ilustračný obrázok k článku Na OLOmpiáde bude súťažiť viac ako 20 tisíc detí
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok sa do projektu zapojí 20.200 detí zo 106 materských, základných a špeciálnych škôl v Bratislave, čo je viac ako polovica školských a predškolských zariadení v hlavnom meste, informovala Karin Zvalová z mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), ktorá s iniciatívou prišla.

„Cieľom Olompiády je naučiť obyvateľov správne nakladať s komunálnym odpadom, osvojiť si témy ako recyklácia, ochrana životného prostredia, separácia odpadu a spoločenská zodpovednosť,“ uviedla Zvalová. Cez deti sa tak majú naučiť triediť odpad aj dospelí a na dôležitosť separovania opäť upozorňuje aj heslo detskej súťaže Neseparuj sa – Separuj!

Nový ročník súťaže dnes v ZOO slávnostne otvoril odchádzajúci generálny riaditeľ OLO Roman Achimský spolu s členkou Olompijského výboru Adelou Banášovou a hráčmi Hokejovej akadémie Zdena Cígera.

„Aj tento rok odovzdal ZOO šek v hodnote 999 eur, ktorý je určený na starostlivosť o šimpanza učenlivého Shani Kimani,“ uviedla Zvalová. Šimpanz Shani Kimani sa totiž ešte v roku 2012 stal maskotom súťaže.

Na školákov aj tento rok čakajú rôzne sprievodné aktivity. V decembri to bude podujatie Oloart, kde chlapci a dievčatá vytvárajú vianočné ozdoby z plastu a papiera, vo februári zase Olompijský filmový festival a marec bude venovaný exkurziám. Súťaž zakončí júnové finále.

Počas tretieho ročníka projektu sa bratislavským školákom podarilo vyzbierať 24 ton plastu, čo je o päť ton viac ako v predchádzajúcom školskom roku, a 148 ton papiera, čo je o 33 ton viac. Žiaci počas všetkých troch ročníkov vyzbierali celkovo takmer 66 ton plastu a 400 ton papiera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM