Alexandra Húsková Samospráva

Na Námestie slobody môžte vstúpiť len na vlastné nebezpečie. "Dočasné" obmedzenie však potrvá niekoľko mesiacov

Námestie slobody je v havarijnom stave. Počas tohto týždňa sa tam objavili označenia s upozornením vstupu na vlastné riziko. Zostanú tam však pravdepodobne celú zimu, pretože sanačné práce sú naplánované na jar. "Slobodne" sa teda môžeme rozhodnúť, či na Námestie slobody vstúpiť.

Ilustračný obrázok k článku Na Námestie slobody môžte vstúpiť len na vlastné nebezpečie. "Dočasné" obmedzenie však potrvá niekoľko mesiacov
Zdroj: Dnes24.sk

K výraznejšej obnove dôjde až v prvej polovici budúceho roku v rámci realizácie projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“, v ktorom čiastočná revitalizácia Námestia slobody predstavuje jeden čiastkový projekt z celého komplexu.

Priestor je v havarijnom stave a na viacerých miestach potrebuje opraviť. „Budeme lokálne sanovať dlažbu a platňami opravovať prepadnuté kanály a diery,“ uviedol bratislavský Magistrát .

Magistrát: Práce sú naplánované na jar, priestor sme označili kvôli bezpečnosti a označenia tam zostanú, až kým sa závady neodstránia. Je to opäť verejný priestor, ktorému nebola v minulosti venovaná dostatočná pozornosť.

„Projekt úpravy Námestia slobody je ďalším zo série opráv verejných priestranstiev – upravili sme už predstaničné námestie, Kollárovo námestie, plánuje sa aj úprava Kamenného námestia a Trnavské mýto,“ uviedol ďalej magistrát.

Prečítajte si aj: Veľké upratovanie v Starom Meste pokračuje: Konečne prišlo aj na jedno z najviac zanedbaných námestí!

Už sme si v Bratislave zvykli na hocičo, ale toto je úplne nová úroveň

Námestie teda zostane zatiaľ v pôvodnom stave a tabule tam pravdepodobne zostanú niekoľko mesiacov. „Obyvatelia a obyvateľky chcú Námestie navštíviť dnes, nie za polroka. Podobné tabuľky patria do vojenských priestorov a nie do centra európskej metropoly,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Matúš Čupka zo Zelenej hliadky.

„Riešiť neschopnosť sa zodpovedne starať o námestie v centre Bratislavy osadením výstražných tabúľ, ktoré prenášajú zodpovednosť za prípadné škody na zdraví, či majetku na návštevníkov námestia je jednoducho nepochopiteľné,“ namietol proti spôsobu riešenia havarijného stavu Matúš Čupka.

„Havarijný stav musia samosprávy okamžite aspoň dočasne sanovať a nečakať na komplexné revitalizovanie Námestia Slobody, ktoré je naplánované v budúcom roku,“ dodal.

Paradoxom je, že námestie sa nachádza v strede medzi významnými inštitúciami : úradom vlády, stavebnou fakultou, fakultou architektúry a ministerstvom dopravy pôšt a telekomunikáci­í.....

Prečítajte si aj: Na Predstaničnom námestí už treba upraviť iba drevený prístrešok a vymeniť eskalátory.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM