Rôzne

Na Najvyššom súde sa kopia spory. Sudcom chýbajú asistenti a zapisovateľky

Neprimerane vysoký nárast občianskoprávnych, obchodnoprávnych a správnych sporov. Taký je najzávažnejší problém Najvyššieho súdu v súčasnosti podľa jeho predsedníčky Daniely Švecovej.

Ilustračný obrázok k článku Na Najvyššom súde sa kopia spory. Sudcom chýbajú asistenti a zapisovateľky
Zdroj: TASR

Šéfka súdu konštatovala, že došlo k nárastu celkovo nevybavených vecí. V roku 2014 ich prišlo na Najvyšší súd celkom 17.990. Sudcovia všetkých kolégií z nich vybavili 15.729. Nevyba­vených ostalo 12.085. Starších do dvoch rokov pritom ostalo nevybavených 1304 vecí, starších nad dva roky 106.

Takéto výsledky podľa Švecovej sudcovia dosiahli v spolupráci a administratívnymi zamestnancami zvýšeným úsilím. Najvyšší súd je personálne poddimenzovaný. „Plánovaný stav sudcov NS SR je totiž 85 a ku koncu roka sa znížil na 77,“ uviedol hovorca súdu Matej Kereš. Rovnako chýbajú asistenti sudcov a zapisovateľky.

Jedným z riešení, ktoré Švecová pripravila, je rozvrhnutie práce na rok 2015. Hovorca vysvetlil, že sa ho snažila vytvoriť tak, aby čo najlepšie zabezpečil výkon súdnictva na súde pri rešpektovaní zásad rovnakej zaťaženosti sudcov a zamestnancov. Predsedníčka sa snaží súd aj personálne posilniť. Vyhlásila nové výberové konania.

Prijíma po troch sudcov na občianskoprávne a správne kolégium, dvoch na obchodnoprávne kolégium. Na Najvyššom súde budú v krátkej dobe traja noví predsedovia senátov v občianskoprávnom kolégiu, dvaja v správnom kolégiu a jeden v obchodnoprávnom kolégiu.

Šéfka Najvyššieho súdu pritom dúfa, že predsedami senátov sa stanú kolegovia, ktorí si to dávno zaslúžia. Bola by tiež rada, keby o prácu na Najvyššom súde prejavili záujem sudcovia krajských súdov v rámci ich dočasného pridelenia. K zlepšeniu stavu nevybavených vecí má prispieť i šesť nových asistentov.

Ďalším problémom sú z pohľadu Švecovej nevyhovujúce pracovné podmienky, najmä stiesnené pracovné prostredie a nevyhovujúca budova, v ktorej sídlia. Najvyšší súd sa na Župnom námestí v Bratislave delí o spoločnú strechu s ministerstvom spravodlivosti. Je v podnájme ministerstva.

Otázku nového sídla Najvyššieho súdu chce Švecová riešiť v úzkej spolupráci s vládou, prípade ostatnými ústrednými štátnymi orgánmi tak, aby nové priestory zodpovedali dôležitosti najvýznamnejšej inštitúcie slovenského všeobecného súdnictva. Premiér Robert Fico vlani v decembri prisľúbil, že sa vláda bude priestorovými otázkami Najvyššieho súdu zaoberať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM