Rôzne

Na letisku počas tohto týždňa ochranári odchytávajú sysle. Umiestnia ich do ZOO

Na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave pribudlo 130 pascí. V týchto dňoch ich tam umiestnili ochranári, ktorí odchytávajú mláďatá a dospelé jedince sysľa pasienkového. Sú totiž lákadlom pre dravce, kedy hrozí stret s lietadlami.

Ilustračný obrázok k článku Na letisku počas tohto týždňa ochranári odchytávajú sysle. Umiestnia ich do ZOO
Foto: Eva Viestová

Pravidelný letný odchyt sa začal v pondelok (3.8.) a potrvá do štvrtka (6.8.). Odchytené sysle budú umiestnené v zoologických záhradách v Česku a v Poľsku.

Letisko vysvetlilo, že ide o jedno z preventívnych opatrení na zníženie rizík stretov lietadiel s dravcami, ktorých korisťou je chránený hlodavec.

„Prítomnosť sysľa je lákadlom pre dravé vtáky, ktoré nalietavajú nad vzletovo-pristávacími dráhami, kde hrozí ich stret s lietadlami, čo môže mať negatívne následky," objasnili dôvody každoročnej spolupráce s ochranármi pracovníci biologickej ochrany letiska.

Ervín Hapl, jeden z ochranárov realizujúcich odchyt, priblížil, že majú v pláne počas štyroch dní uloviť 59 sysľov pre Poľsko a 65 pre Česko. „V Poľsku budú umiestnené v zoologickej záhrade v Poznani a v Česku v zoo v Brne,“ doplnil.

Odchyt sysľov je možné realizovať v období párenia na jar, alebo v lete, keď sú už mláďatá odrastené a nie sú závislé od matky. Ochranári ich lákajú na ovocie, konkrétne jabĺčka, ktoré sú umiestnené v pasciach.

Prečítajte si aj :

Boli sme pri vypustení zachráneného labutieho mláďaťa naspäť do prírody

Jednoduchým poďakovaním prispejete vlkom v ZOO na nový pavilón

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM