Aktualizované Správy

Na Kuchajde je kúpanie zakázané

Bratislavskí hygienici zakázali kúpať sa na prírodnom kúpalisku Kuchajda.

Ilustračný obrázok k článku Na Kuchajde je kúpanie zakázané
Zdroj: TASR

Na prírodnom kúpalisku Kuchajda je od dnešného dňa vyhlásený zákaz kúpania. Dôvodom je aktuálny nevyhovujúci stav vody. Bratislava24.sk o tom informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

„Výsledky rozboru vzoriek vody na kúpanie, ktoré boli odobraté z jazera Kuchajda preukázali zhoršenie mikrobiologickej kvality vody v ukazovateli črevné enterokoky nad prípustný limit,“ informoval bratislavský regionálny hygienik Otakar Fitz.

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto okamžite zabezpečila v areáli Kuchajdy osadenie varovných oznamov o nevhodnosti vody a zákaze kúpania.

„Aj táto letná sezóna ukázala, že Kuchajda je pre Bratislavčanov obľúbeným miestom oddychu. Preto nás vzniknutá situácia mrzí. Zdravie a bezpečnosť návštevníkov je však pre nás prioritou,“ zdôraznil hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

Vodu mohli znečistiť kačice

Kuchajda je prírodné kúpalisko, zároveň je tu rybársky revír, preto je pravdepodobné, že vodu mohli znečistiť kačice alebo labute, ktoré tu žijú. Budúci týždeň budú hygienici testovať vodu opäť. Na základe týchto výsledkov sa určí ďalší postup.

Voda v Kuchajde pritom za posledné roky zaznamenala výrazné zvýšenie kvality. Sinice a riasy, ktoré v minulosti komplikovali prevádzku kúpaliska, sú dlhodobo pod medznými hodnotami. Čistotu vody na Kuchajde potvrdzujú aj raky, ktoré sa po rokoch vrátili do jazera.

Areál prírodného kúpaliska Kuchajda je až do konca septembra otvorený od 6.00 do 22.30 hod.

Informácie o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie v Bratislavskom kraji možno nájsť na internetovej stránke www.ruvzba.sk.

Čítajte aj: Za kúpanie v Čunovských jazerách dostanete mastnú pokutu

Ilustračný obrázok

jazero Kuchajda
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM