Správy Samospráva

Na Komenského námestí vznikne park. Poznáme architektov, ktorí premenia tento priestor

Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla, budú spolupracovať štyri tímy.

Ilustračný obrázok k článku Na Komenského námestí vznikne park. Poznáme architektov, ktorí premenia tento priestor
7
Galéria

Odborná porota posunula do druhej etapy súťaže architektov z ateliéru N/A, totalstudia, office 110 a kolektív Michala Bogára. Komenského námestie sa má po rokoch stať opäť miestom so zeleňou s historickými budovami v okolí.

Návrat zelene

„Cieľom súťaže, ktorú vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy, mesto Bratislava a Generálny investor Bratislavy, je opäť priniesť park na toto územie,“ spresnil inštitút. Mesto chce dostať do priestoru viac vzrastlej zelene a vytvoriť verejné priestranstvo komorného charakteru.

Komenského námestie naposledy ako námestie s parkom zažili ľudia v 70. rokoch minulého storočia. Dlhé roky potom bolo parkoviskom.

História

Súčasné námestie sa začalo formovať v súvislosti so stavbou Mestského divadla v roku 1776. Zadná časť divadla ohraničila námestie od západu. V rámci nového usporiadania mesta sa námestie stalo súčasťou III. obvodu a dostalo názov Csákyplatz. Okolo námestia postupne pribudli budovy v štýle historizmu. Na námestí sa zhromažďovali fiakristi, stáli tam aj stajne a rôzne búdy.

„Terajšiu historickú budovu mestského divadla postavili v roku 1886 a priestor za divadlom medzi Andreasgasse (dnes Gorkého ulica) a Rosengasse (dnes Jesenského ulica) premenil v roku 1895 Bratislavský okrášľovací spolok na park. Budovu divadla z konca 19. storočia postavili podľa návrhov architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera,“ píše na sociálnej sieti Metropolitný inštitút.

Výsledný návrh architektov by sme mali spoznať v septembri.

Komenského námestie kedysi
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM