Rôzne

Na Hrušovskej zdrži môžete pozorovať vtáky. Predvedie sa vám aj náš najväčší dravec

Sobotné dopoludnie si môžete spríjemniť na Hrušovskej zdrži pri Bratislave. Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku pripravuje zaujímavé podujatie pre milovníkov prírody.

Ilustračný obrázok k článku Na Hrušovskej zdrži môžete pozorovať vtáky. Predvedie sa vám aj náš najväčší dravec
Zdroj: pixabay.com

Milovníci vtáctva si cez víkend prídu na svoje. Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku pripravuje na sobotu 2. decembra podujatie na Hrušovskej zdrži pri Bratislave, počas ktorého bude možné pozorovať spolu s ornitológmi viaceré druhy vtákov. Práve táto lokalita je obľúbeným miestom pre viaceré z nich pri ich migrácii, prípadne ich najväčším zimoviskom v strednej Európe.

Výborná lokalita pre vtáky

Slovensko je totiž migračnou križovatkou mnohých druhov vtákov, ktoré letia prevažne zo severnej a severovýchodnej Európy do teplejších oblastí. „Naše územie je pre ne buď iba zastávkou pred pokračovaním do iného miesta, alebo sa tu zdržia celú zimu,“ hovorí Martina Brinzíková Badidová z Ochrany dravcov.

Práve viaceré druhy viazané na vodné prostredie podľa nej s obľubou využívajú Hrušovskú zdrž pri Bratislave. Lokalita zároveň pre ne ponúka aj dostatok dostupnej potravy, pretože zdrž zamŕza len zriedkavo.

Kormorány, volavky aj orliaky

Počas uplynulého víkendu tu odborníci spozorovali takmer tisíc divých husí v menších i väčších kŕdľoch. Objavili sa tiež kačice divé, chochlačky vrkočaté aj sivé, potápky veľké a potápky malé, labute, lysky, kormorány veľké, hlaholky severské, volavky popolavé, viaceré druhý čajok aj párik potápača veľkého. Vyskytnúť sa môžu tiež turpany čierne či ľadovky dlhochvosté. „Krásne divadlo predviedli dva orliaky morské. Je to náš najväčší dravec, obľubuje vodné prostredie,“ doplnil Marek Brinzík z organizácie.

Podujatie sa uskutoční v sobotu (2. 12.) medzi 9:30 a 11:30 hod., stretnutie je pri rozhľadni. Vstup je bezplatný. Lokalita je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM