Aktualizované Rôzne

Na Dunaji zachytil ľadoborec pohybujúci sa tlačný čln, hrozila zrážka

Ukrajinský čln s tonážou 1200 t plne naložený hnojivom sa neriadený pohyboval po Dunaji. Hrozilo nebezpečenstvo kolízie s osobnými plavidlami.

Ilustračný obrázok k článku Na Dunaji zachytil ľadoborec pohybujúci sa tlačný čln, hrozila zrážka
36
Galéria
Zdroj: TASR

Takmer v rovnakom čase, ako sa udiala tragická zrážka lodí v Budapešti, hrozila vážna kolíziia i na bratislavskom úseku Dunaja. Informuje o tom Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) na sociálnej sieti.

Hrozba zrážky

„V stredu (29. 5.) o 23:15 hod. sa na nás obrátil Dopravný úrad s prosbou o pomoc,“ ozrejmujú vodohospodári. "Žiadosť sa týkala ukrajinského tlačného člna s tonážou 1200 t plne naloženého hnojivom, ktorý sa neriadený pohyboval v plavebnej dráhe smerom do zdrže Hrušov. Hrozilo nebezpečenstvo kolízie s osobnými plavidlami, ktoré boli v tom čase v plavebnej komore v Gabčíkove,“ dodal SVP. "Včasným zásahom ľadoborca BD Brezno sa podarilo tlačný čln zachytiť a ukotviť,“ uviedli vodohospodári.

Na budapeštianskom úseku Dunaja sa mala v stredu okolo 21:00 hod. zraziť výletná a vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou na palube. Nehoda si vyžiadala viacero obetí na životoch. Ďalší ľudia sú stále nezvestní. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

Ukotvenie

V prípade uvoľneného tlačného člna na bratislavskom úseku Dunaja vykonáva Dopravný úrad objasňovanie. Informovala o tom hovorkyňa úradu Eva Oravcová.

Spresnila, že išlo o tlačný čln UDP 1913, ktorý bol ukotvený na riečnom kilometri 1856. „Toto plavidlo sa uvoľnilo a menilo svoju polohu tak, že zasahovalo do plavebnej dráhy, tvorilo preto prekážku na vodnej ceste,“ ozrejmila. Dopravný úrad v danej situácii kontaktoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ako správcu vodnej cesty so žiadosťou o pomoc a ukotvenie člna.

Hovorca SVP Marián Bocák potvrdil, že vodohospodári na príslušnom úseku Dunaja rozhodli o využití remorkéra Brezno. „Remorkér tlačný čln zachytil a zabezpečoval, pokiaľ sa ho nepodarilo bezpečne ukotviť,“ priblížil riešenie situácie, ktorá nastala z utorka (28. 5.) na stredu (29. 5.). Spresnil tak pôvodnú informáciu SVP na sociálnej sieti, ktorá v časovom rozhraní uvádzala stredajšiu noc.

Ilustračný obrázok

Zvýšená hladina rieky Dunaj v Bratislave
36
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM