Kultúra

Na Dni vietnamskej kultúry v Bratislave zazneli aj slovenské skladby

Výstavou prírodných krás, historických pamiatok a ľudových zvykov s názvom Vietnam – Nekonečná krása a galaprogramom Essence of Vietnam sa táto ázijská krajina prezentovala včera v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Na Dni vietnamskej kultúry v Bratislave zazneli aj slovenské skladby
Zdroj: TASR

Zástupcov viacerých ambasád a ostatných hostí privítala veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky na Slovensku Ho Dac Minh Ngujet. Zároveň pripomenula, že Deň vietnamskej kultúry je aj pri príležitosti 65. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami a prítomných pozvala na ochutnávku tradičných vietnamských jedál.

Kultúrny galaprogram vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu sa začal oboma štátnymi hymnami. Minister kultúry, športu a cestovného ruchu Vietnamu Hoang Tuan Anh v príhovore ocenil priateľské prijatie jeho delegácie aj priaznivé rokovania. Ich výsledkom je dohoda o kultúrnej spolupráci na obdobie rokov 2015–2020, ktorú podpísal vo štvrtok (14.5.) so slovenským partnerom Marekom Maďaričom.

Prečítajte si tiež: Blíži sa Týždeň maďarskej kultúry. Odštartuje ho vystúpenie skupiny Omega

V nej sa obidve strany zaviazali, že na svojom území usporiadajú dni kultúry partnerskej krajiny a recipročne plánujú zorganizovať filmový festivalový týždeň. Podľa dohody tiež budú podporovať účasť vietnamských zástupcov na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava a Medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest, aj účasť slovenských tvorcov na Festivale európskeho dokumentárneho filmu v Hanoji a na bienálnom Hanojskom medzinárodnom festivale.

„Máme záujem rozvíjať vzťahy nielen so susedmi a krajinami Európskej únie, ale aj so štátmi iných regiónov. Spolupráca s vyše 90-miliónovým Vietnamom je perspektívna. Stojí nielen na 65-ročných diplomatických vzťahoch, ale aj na tom, že u nás študovali tisíce Vietnamcov, mnohí tu žijú a ovládajú náš jazyk. Dohoda o spolupráci v kultúre je obojstranne prospešná. Práve ona dokáže budovať priateľstvo i rešpekt. Som rád, že ju môžeme poznať touto výstavou a vystúpeniami na javisku,“ povedal v príhovore Marek Maďarič.

V programe sa predstavili hudbou, tancom a piesňami umelci zo súboru Vietnamského národného umenia. V podaní siedmich hudobníkov zaznela Slávnostná kráľovská hudba, ktorá bola v minulosti hymna za dynastie Nguyen a hrávala sa pri ceremoniáloch na kráľovskom dvore.

Striedali sa ľudové a iné tance, sólové i skupinové hudobné vystúpenia. Prekvapením boli zahrané slovenské piesne A ja taká dzivočka a Tam pod Tatrami.

Prečítajte si tiež: Pod Michalským mostom dnes otvoria letnú čitáreň U červeného raka, okrem tlače vás čaká aj bohatý program!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM