Kultúra

Blíži sa Týždeň maďarskej kultúry. Odštartuje ho vystúpenie skupiny Omega

Týždeň maďarskej kultúry v Bratislave s názvom Viac ako sused otvorí koncert skupiny Omega. Informoval o tom tlačový tajomník maďarského veľvyslanectva v Bratislave Balázs Kiss.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Týždeň maďarskej kultúry. Odštartuje ho vystúpenie skupiny Omega
Zdroj: TASR

Ako pokračoval, veľvyslanectvo so zámerom založenia tradície usporiadalo celotýždennú sériu kultúrnych podujatí v Bratislave po prvý raz v júni 2014. „Pozitívne odozvy minuloročného Týždňa maďarskej kultúry potvrdili úspešnosť podujatia. Z tohto dôvodu sme sa pustili do realizácie druhého ročníka, ktorý sa uskutoční od 8. do 14. júna,“ konštatoval.

Podľa maďarskej veľvyslankyne na Slovensku Évy Czimbalmosné Molnár tisícročné spolužitie Maďarov a Slovákov vytvorilo mnoho spoločných a styčných bodov, ktoré spájajú oba národy. „Kultúrna podobnosť popri jazykových rozdielov je dodnes citeľná. Naším cieľom je, aby sme Maďarsko zblížili so Slovenskom a jeho hlavným mestom,“ zdôraznila veľvyslankyňa.

Na úvod Týždňa maďarskej kultúry vystúpi v Istropolise 8. júna rocková skupina Omega s programom Omega Oratórium, sprevádzať ju bude symfonický orchester a spevácky zbor.

„Ďalším reprezentatívnym programom týždňa bude 11. júna vystúpenie Súboru ľudového tanca Honvéd v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava,“ pripomenul tlačový tajomník. Dodal, že popri týchto dvoch vystúpeniach pre záujemcov je pripravený aj koncert klasickej hudby, výstava i prezentácia kni­hy.

„Cez víkend, povzbudení úspechom predchádzajúceho roka, usporiadame na Hviezdoslavovom námestí trojdňový kultúrny a gastronomický festival, na ktorom ponúkneme zaujímavosti maďarskej gastronómie a ručne vyrobené maďarské produkty,“ pokračoval tajomník.

Podotkol, že nebudú chýbať ani skupiny ľudovej hudby a tanca z Maďarska a Slovenska. Pred hlavnými večernými programami vystúpia interpreti populárnej hudby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM