Správy

Na detskej pohotovosti pribúda detí s problémami z klimatizácie

Detí, ktorým spôsobilo problémy nesprávne používanie klimatizácie, na bratislavskej detskej pohotovosti pribúda.

Ilustračný obrázok k článku Na detskej pohotovosti pribúda detí s problémami z klimatizácie
Zdroj: TASR

S bolesťami hlavy, šije, chrbta a akútnymi ochoreniami dýchacích ciest lekári v ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava riešia v priemere tri deti týždenne.

Chlad ohrozuje deti viac ako dospelých

„Aj veľmi krátke priame pôsobenie prúdu ochladeného vzduchu na telo človeka môže poškodiť zasiahnuté nervy, svaly, sliznicu dýchacích ciest či rohovky očí. Niekedy stačí dieťaťu podať kombinovanú infúznu liečbu na lôžku v expektačnej časti OUP, v závažnejších prípadoch liečba trvá aj niekoľko týždňov. Preto chceme verejnosť upozorniť na tento častý problém,“ povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.

Poškodenie zdravia sa podľa primára OUP Marcela Brennera prejaví bolesťou a stuhnutosťou svalov, najmä v oblasti hrudnej chrbtice či ramena. Sliznica dýchacích ciest sa môže zase neprimerane vysušiť, čo sa prejaví kýchaním, kašľom, neprimeraným hlienením a nezriedka aj rozvojom plného obrazu respiračnej infekcie so zvýšenou telesnou teplotou, priblížil.

Často býva pri všetkých uvedených stavoch prítomná aj nepríjemná bolesť hlavy.

„Stuhnutie krčných a chrbtových svalových skupín môže nastať aj po veľmi krátkej expozícii priameho pôsobenia prúdu studeného vzduchu, ale zotavenie a subjektívna úľava môžu nastať aj po niekoľkých dňoch, niekedy až týždňoch liečby. Obzvlášť bolestivé a na dĺžku liečby náročné bývajú poškodenia nervov v oblasti tváre,“ upozornil Brenner.

U detí treba sledovať subjektívny pocit chladu

Dôležité je preto správne používanie klimatizácie. Teplota zvolená na klimatizačnej jednotke by nemala byť nižšia ako o päť až šesť stupňov Celzia oproti teplote okolia. Výduchy klimatizácie treba nasmerovať tak, aby neboli namierené priamo na osoby nachádzajúce sa v miestnosti alebo napríklad v kabíne auta. Miestnosť sa odporúča zvlhčovať na hodnoty 40 až 60 percent a pravidelne ju vetrať.

Čítajte aj: Vysoké teploty nás môžu poriadne potrápiť. Čo robiť v prípade prehriatia a nevoľnosti?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM