Andrea Mesarčíková Rôzne

Na detskej onkológii na Kramároch dnes otvorili detský-kútik

Najnovší detský kútik na Slovensku otvoril dnes krstný otec združenia Osmijanko, herec Ján Kroner na Klinike detskej hematológie a onkológie - na oddelení malých detí v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave na Kramároch.

Prítomný bol riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan, primárka kliniky Daniela Sejnová, zástupcovia združenia Osmijanko, lekári a zdravotné sestry.
Motívom kútika je zoologická záhrada. Jednofarebné steny sú minulosťou, nahradili ich farebné, spoločníkmi detí sa stali zvieratká, hračky, knižky, koberčeky s rozprávkovými motívmi a detský nábytok. Pri príležitosti slávnostného otvorenia detského kútika sa o dobrú náladu prítomných detí postarali klauni z občianskeho združenia Červený nos (Clowndoctors).
„Pre deti hospitalizované na tomto oddelení sa nemocnica stáva domovom často na celé týždne až mesiace. Naším úsilím bolo vytvoriť deťom priestor, ktorý by čo najviac pripomínal ich detskú izbu plnú hračiek, knižiek a veselých farieb a tak im pobyt v nemocnici čo najviac spríjemniť“, uviedla na otvorení kútika riaditeľka združenia Osmijanko Jana Pecsérke-Kubranská.
Primárka kliniky Sejnová vyjadrila radosť, že sa tento rok podarilo zrekonštruovať oddelenie veľkých detí a že aj na oddelení malých detí, ktoré zatiaľ nie je zrekonštruované, majú oddnes detský kútik pripomínajúci domov. „Považujem to za veľmi dôležité, pretože ide najmä o dobrú psychickú pohodu a tá deťom pomáha lepšie zvládať liečbu,“ zdôraznila primárka. Ako ďalej uviedla, ročne prijmú na klinike okolo 180 nových detí do 18 rokov veku, z nich asi 50 percent tvoria malé deti do 10–12 rokov. Vyzdvihla, že vyše 70 percent sa im podarí vyliečiť a vrátiť do normálneho života. S malými deťmi sú v nemocnici aj ich mamičky, o pacientov z detských domovov sa vzorne starajú zdravotné sestry, dodala Sejnová.
Klinika detskej hematológie a onkológie je najväčším pracoviskom svojho druhu na Slovensku. Počas minulého roka sa tu uskutočnilo 975 hospitalizácií, v tomto roku ich doteraz bolo 460. Deti zostávajú na nemocničnom lôžku priemerne dva až tri týždne, v niektorých prípadoch dva až tri mesiace.
Združenie Osmijanko vzniklo v roku 2005 a jeho cieľom je humanizovať prostredie detských oddelení nemocníc zriaďovaním detských kútikov. Podporujú ho sponzori – zdravotná poisťovňa Dôvera a Nadácia SPP.
Občianske združenie Červený nos od roku 2004 podporuje psychickú pohodu detských pacientov formou pravidelných návštev zdravotných klaunov v nemocniciach. Pomáhajú deťom prekonávať strach z liečebných procedúr a nemocničného prostredia.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM