Alexandra Húsková Kultúra

Na charitatívnom koncerte Integrácia 2015 sa dnes zúčastnia aj Rytmus, Ego, Tublatanka, či Miro Šatan

Bratislava je dnes dejiskom charitatívneho nadnárodného koncertu Integrácia 2015. Zimný štadión Ondreja Nepelu zaplní 11.000 detí zo siedmich krajín Európy i Severnej Ameriky, väčšinu z nich tvoria žiaci a študenti slovenských škôl.

Ilustračný obrázok k článku Na charitatívnom koncerte Integrácia 2015 sa dnes zúčastnia aj Rytmus, Ego, Tublatanka, či Miro Šatan
Zdroj: TASR

Už 7. ročník projektu, ktorý spája deti s ťažším štartom do života prostredníctvom kultúry a prehliadky talentu, sa do Bratislavy presunul z východu Slovenska. Deti zo základných, špeciálnych i súkromných škôl tak budú mať možnosť spoznať hlavné mesto naživo a nielen z učebníc vlastivedy a zemepisu.

„Začali sme v Prešove v mestskej hale, pokračovali sme v Košiciach v Steel Aréne, ale úplný začiatok bol pred ôsmimi rokmi na nultom ročníku v telocvični pre 200 detí,“ uviedol organizátor Slavomír Krafčák z občianskeho združenia Integrácia svieti pre všetky deti rovnako. Ako ďalej podčiarkol, na podujatí sa predstavia najlepší z najlepších. Popri známych umelcoch vystúpia aj nadané zdravé a zdravotne postihnuté deti.

Akciu tiež podporí slovenská športová špička. Pred odletom do Španielska na kvalifikačný zápas EURO 2016 zavíta na nadnárodný koncert slovenská futbalová reprezentácia i najväčšie hviezdy NHL na čele s trojnásobným držiteľom Stanleyho pohára Mariánom Hossom.

„Príde Miro Šatan, Marián Gáborík, Ľubo Višňovský. Príde Rytmus, Ego, Tublatanka. Príde Lúčnica, chceme, aby deti spoznávali aj slovenské tradície,“ doplnil Krafčák k charitatívnemu podujatiu s tým, že počas neho rozdajú deťom ceny vo výške takmer 100.000 eur.

V rámci koncertu, na ktorom sa ďalej predstavia Olympic, Tre Buggs, Kmeťoband, kubánsky spevák Lazaro, Anita Soul či sestry Bilíkové, odštartujú súťaž Pomôž a vyhraj. Jej účastníci budú mať za úlohu zverejniť svoj príbeh, ako vo svojom okolí pomohli rovesníkovi, ktorý mal nejakú inakosť a potreboval pomoc.

Na víťazov čakajú zážitkové ceny. Pocestujú na desať dní s Rytmusom za Mariánom Hossom do Chicaga, desať detí pôjde za Petrom Saganom do Monte Carla a ďalšia desiatka (päť zdravých a päť hendikepovaných detí) pôjde na ME vo futbale do Paríža.

„Chceme deťom dávať hodnoty, chceme, aby mali v sebe väčšiu úctu, rešpekt, väčšiu toleranciu, aby intaktné zdravé deti brali deti s postihnutím a deti s nejakou inakosťou, či sociálnou alebo zdravotnou, ako seberovných,“ zdôvodnil Krafčák.

Integrácia 2015 so začiatkom o 11.00 hodine spojí nielen deti z celého Slovenska, ale aj politikov.

„Tento jedinečný koncert otvorí sedem politikov,“ upozorňuje organizátor podujatia, na ktoré prijali pozvanie prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ministri Robert Kaliňák, Juraj Draxler, Ján Richter, primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal i zástupca Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Bohatý program čaká účastníkov koncertu aj po jeho skončení o 13.00 hodine. Stovka detí navštívi prezidenta SR v Grasalkovičovom paláci, 250 detí šéfa slovenského parlamentu na Bratislavskom hrade a ďalších prijme primátor hlavného mesta v Primaciálnom paláci a minister školstva, vedy, výskumu a športu na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V programe figurujú aj návštevy galérií a múzeí, prehliadka Slovenského národného divadla či plavba loďou po Dunaji. Sprievodný program podujatia má pokračovať na Hlavnom námestí od 15.00 do 16.30 hodiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM