Aktualizované Správy Samospráva

Bratislava je v napätí: Čo odhalí tajomná ČASOVÁ schránka zo sochy z Michalskej veže?

Zo strechy Michalskej veže sňali sochu svätého Michala Archanjela. Má ukrývať časovú schránku.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava je v napätí: Čo odhalí tajomná ČASOVÁ schránka zo sochy z Michalskej veže?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Sochu na určitý čas premiestnia v rámci prebiehajúcej generálnej obnovy veže. Prenesená bude do priestorov Starej radnice, jej púť si budú môcť v pondelok (20. 9.) na poludnie pozrieť aj okoloidúci Bratislavčania.

Jedinečná príležitosť

„Príležitosť vidieť sochu, ktorá je od polovice 18. storočia osadená na vyše 50-metrovej veži, je naozaj jedinečná. Jej púť sa začne v pondelok o 12.00 h z Michalskej veže cez Michalskú a Sedlársku ulicu, aby sa cez Hlavné námestie ukončila v Starej radnici,“ približuje na sociálnej sieti bratislavská mestská časť Staré Mesto. Po obnove sa socha vráti opäť na vežu, z ktorej by mala ďalšie stáročia dohliadať na mesto.

Generálna rekonštrukcia Michalskej veže sa začala v lete, práce majú trvať 18 mesiacov. Rekonštrukciou má prejsť samotná stavba i všetky jej kameňosochárske a výzdobné prvky vrátane sochy svätého Michala Archanjela aj dvoch zvonov.

Reštaurovanie sa týka tiež ciferníkov hodín, všetkých kamenných a reliéfnych prvkov i olovenej tabule nad bránovým vchodom. Po ukončení generálnej obnovy má vzniknúť v jej priestoroch nová stála expozícia. Zachovaná bude aj vyhliadková funkcia.

Veža je najzachovanejšou časťou mestského opevnenia a patrí medzi tri najnavštevovanejšie lokality pod správou Múzea mesta Bratislavy.

Viac o kultúre v Bratislave

Na očiach verejnosti

Zložením poškodenej medenej sochy archanjela Michala bojujúceho s drakom zo strechy Michalskej veže v Bratislave, ktorú čaká reštaurovanie, sa zároveň začína cesta k otvoreniu časovej schránky, ktorá by sa v nej mala nachádzať. Podľa zachovaných dokumentov mala byť do nej vložená pri jej doteraz poslednej rekonštrukcii v roku 1845.

Socha bude pred jej nevyhnutnou obnovou prístupná verejnosti od 22. do 26. septembra v Starej radnici.

Socha je v súčasnosti značne poškodená. „Sú vidno dva typy poškodení. Okrem samotnej korózie a úbytku hmoty poveternosťou badať na plastike, že bola nejakým spôsobom atakovaná streľbou,“ uviedol reštaurátor Stanislav Kužela.

Najviditeľnejším poškodením je chýbajúca pravá ruka archanjela Michala od predlaktia spolu s jeho ohnivým mečom, chýba tiež jeho ľavé krídlo. Kde sa nachádzajú, nie je známe. Plastika draka je o niečo kompaktnejšia, chýba však ľavé ucho a jazyk.

Časová schránka

Poškodená je tiež samotná hmota sochy. Nie je vylúčená ani výmena vnútornej konštrukcie. „Je z kovaného železa a v značnom štádiu deštrukcie,“ poznamenal Kužela.

Súčasťou reštaurovania sochy bude aj hľadanie časovej schránky, ktorá by sa mala nachádzať v hlave archanjela.

„Najzaujímavejšie, čo by tam malo byť, sú relikvie deviatich svätých, ktoré tam boli vložené v 18. storočí, samotné relikvie sú staršie,“ priblížil autor archívneho výskumu Patrik Baxa.

V mestskom archíve sa zachovali písomné dokumenty z roku 1845, keď bola socha naposledy obnovená. Popisujú, čo všetko by sa v časovej schránke malo nachádzať. „Mestský archivár Jakub Gürth spravil zápisnicu, kde veľmi podrobne napísal všetko, čo tam objavili a všetko, čo tam vložili. Vieme, čo by tam malo byť, samozrejme, ak sa to zachovalo,“ podotkol Baxa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM