Rôzne

Nad jedným z bratislavských sídlisk sa budú pásť "živé kosačky", ktoré nepotrebujú benzín

Cieľom vytvorenia mestského stáda oviec je aj priblíženie salašníctva a tradície ovčiarstva verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nad jedným z bratislavských sídlisk sa budú pásť "živé kosačky", ktoré nepotrebujú benzín
Zdroj: TASR

Chránené úzamia v Bratislave si zaslúžia pozornosť a pravidelné kosenie. Magistrát najnovšie prišiel s riešením, ktoré poznali už naši predkovia – lúčne plochy budú spásať ovečky.

Ovečky pomôžu prírode

Pravidelná údržba v chránených územiach vo vlastníctve hlavného mesta sa v minulosti zanedbávala. Informuje o tom magistrát na sociálnej sieti. Vzácne lokality tak zarástli náletovými drevinami a rozšírili sa tam invázne rastliny (Pajaseň žliazkatý a Krídlatka japonská). Postupne hrozí zánik prirodzených biotopov, ktoré sa tu po stáročia vyvinuli vďaka pravidelnému spásaniu.

„A práve k spásaniu týchto pozemkov sa aj na základe odporúčania Štátnej ochrany prírody chceme vrátiť. Vytvoríme systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami, ktoré budú spásať pozemky v prenosných oplôtkoch,“ plánuje magistrát.

Mestské stádo

Cieľom vytvorenia takéhoto mestského stáda oviec je aj priblíženie salašníctva a tradície ovčiarstva verejnosti. Ovečky budete môcť stretnúť v časti lúčnej plochy Kráľovej hory nad sídliskom Dlhé Diely. Magistrát už vyznačil drevenými kolmi miesto, kde budú „PressburgOVCE“ spásať trávu.

Zhotovenie a osadenie oplôtkov prejde povoľovacím procesom v úzkej koordinácii so Štátnou ochranou prírody. „Žiadna z týchto trávnatých plôch nebude trvalo oplotená. Budú sa totiž meniť podľa potreby,“ dodáva magistrát.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM