Správy

Na bratislavskej detskej pohotovosti pribúda otrávených detí

Najčastejšími príčinami otrávenia sú jedovaté rastliny či plody, ale aj chemikálie a jedy na hlodavce.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavskej detskej pohotovosti pribúda otrávených detí
Zdroj: Dnes24/TASR

„V posledných týždňoch sledujeme v ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP) nárast výskytu náhodných otráv u detí. Počas jedného týždňa poskytujeme neodkladnú zdravotnú starostlivosť v priemere trom až štyrom detským pacientom,“ hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Ladislav Kužela.

Pozor na lieky

Lekári sa najčastejšie stretávajú s požitím liekov, plodov alebo iných častí jedovatých rastlín, otráv na škodlivé hlodavce či čistiacich prostriedkov. Najviac ohrozené sú deti do štyroch rokov.

„Ide najmä o požite látky cestou tráviacej sústavy, menej sa stretávame s kontaktnou expozíciou na odhalenej koži. Medzi neodkladné úkony, ktoré musí dieťa po požití toxickej alebo inej látky v toxickej dávke podstúpiť, je ich bezprostredná eliminácia z tráviacej sústavy a následné podanie liekov do tráviacej sústavy, ktoré výrazne znížia prípadné vstrebávanie toxickej látky do organizmu dieťaťa,“ vysvetlil Marcel Brenner, primár OUP.

Liečba týchto detí spočíva v podávaní infúzií a monitorovaní životných funkcií s ohľadom na prípadný účinok toxínov najmä na vedomie, dýchanie a krvný obeh. Väčšina pacientov s náhodnými otravami je liečená na expektačných lôžkach OUP a následne prepustená do domáceho ošetrenia.

U detí s kombináciou požitia viacerých látok, prípadne ak dieťa súčasne prekonáva aj iné ochorenie, je väčšinou nevyhnutná hospitalizácia v nemocnici. Trvalé poškodenie zdravia detí lekári evidujú najmä po expozícii agresívnych leptavých látok.

Zvýšte dohľad nad deťmi

Vo väčšine prípadov sa dalo týmto nešťastným udalostiam podľa odborníkov predchádzať zvýšeným dohľadom nad deťmi a dôsledným uložením týchto látok mimo ich dosahu. „Preto je nevyhnutné, aby rodičia, resp. osoby, ktorým je dieťa zverené do starostlivosti, zabezpečili, aby sa deti nedostali k nebezpečným látkam a predmetom, ktoré si môžu deti vkladať do úst a prehltnúť ich, ide najmä o lieky, chemikálie, kozmetiku, čistiace prostriedky a iné. Tiež na prechádzkach v prírode alebo pri hrách v záhradách treba myslieť aj na jedovaté rastliny, hlavne v prostredí, ktoré nepoznáme,“ priblížila hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú v takýchto prípadoch zákonnú povinnosť informovať príslušnú zdravotnú poisťovňu napríklad o požití liečiv či chemikálií. Zdravotná poisťovňa si následne môže uplatniť nárok na náhradu nákladov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Čítajte aj: Športujete a máte pravidelný pohyb? Nezabúdajte na minerály. Vieme, ktoré by vám nemali chýbať

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM